HercegovinaPolitika

Nastavljaju se pregovori o formiranju Vlade HNK-a

Danas bi trebalo biti poznati ko će biti partner HDZ-u BiH pri formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih zastupnika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNK-a, a predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovo SDA bliža ulasku u Vladu.

“Mi čekamo one koji su preuzeli obavezu da nam danas dostave potpise zastupnika kako bi krenuli u formiranje Vlade. Obje političke grupacije iskazale su spremnost za saradnju, no neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati utjecaj kao da ih imaju deset”, izjavio je Bošković.

Dodao je kako je, prema njegovoj procjeni, u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

U pregovorima oko formiranja Vlade HNK-a ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti Kantona. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju zastupnika u Skupštini, dok SDA s jedne i „trojka“ s druge strane žele zadržati nacionalni i stranački paritet, odnosno podjelu ministarstava u omjeru 6-6.

U Skupštini HNK-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

Slični članci

Back to top button