BiznisKonjicPrivredaVijesti

Konjic je grad metalske industrije u čijem sektoru je uposleno više od 3000 ljudi

Konjic je grad metalske industrije, a u ovom sektoru u Konjicu je uposleno više od 3000 radnika izjavio je za radiokonjic.ba predsjednik Sindikata metalaca HNK Vahid Ramić.

“Konjic je nešto posebno kada je riječ o metalskoj industriji i usudiću se reći da je najrazvijeniji grad u Federaciji Bosne i Hercegovine u toj oblasti. Kolektivni ugovori u preduzećima metalske struke su u devedeset posto slučajeva ispoštovani, povećane su plaće u Igmanu, Greve-u, TN Bosnia, Eurosjaju, Štancovanim dijelovima. Pojedina preduzeća bi trebalo još nešto da dorade kada je riječ o primjeni radnog zakonodavstva” – rekao je Ramić navodeći da je prosječna plaća u ovoj privrednoj grani u Konjicu oko 1300 KM.

Ramić je govoreći o perspektivi ove industrije u Konjicu rekao da ohrabruje činjenica da pojedina preduzeća iskazuju potrebu za novim radnicima, te je nagovijestio da postoje inicijative  za otvaranje još firmi u oblasti metalske industtrije u Konjicu.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore BiH metalski i elektrosektor Bosne i Hercegovine ostvario je u prošloj godini rekordan izvoz od skoro 7,5 milijardi KM, što je za 1,5 milijardi KM ili 25 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button