DruštvoHercegovina

Tokom ramazana Hercegovcima u potrebi podijeljena pomoć od 78 hiljada KM

Regionalni odbor “Merhameta” Mostar tokom ramazana je u Hercegovini podijelio 895 prehrambeno-higijenskih paketa, osam tona brašna i 1.100 iftara, te 3.400 kilograma hurmi, za građane u stanju potrebe i pokazujući da nisu sami donio radost u njihove domove.

Direktor Regionalnog odbora “Merhameta” Mostar Adnin Hasić za naš portal kaže kako je ova plemenita priča na jugu naše zemlje realizovana u saradnji sa Osnovnim odborima koji djeluju na području Hercegovine i partnerskim organizacijama zahvaljujući brojnim volonterima koji im nesebično pomažu tokom ramazana.

“Ukupna vrijednost pomoći realizovane tokom ramazana je oko 78.000 KM”, kaže Hasić za Klix.ba, te naglašava da je duhovna vrijednost ove ramazanske priče neprocjenjiva.

Ističe da je “Narodna kuhinja” u Jablanici pripremila preko 1.100 iftara, koje su volonteri dostavljali na kućni prag postačima u stanju potrebe u Jablanici, Konjicu i Mostaru, te im na poseban način pokazali da u velikim ramazanskim danima nisu sami.

“Organizovali smo deset zajedničkih iftara u povratničkim džematima u Trebinju, Ljubuškom, Čitluku, Nevesinju, Tomislavgradu, Jablanici, Čapljini, Neumu i Mostaru.Također smo tokom ramazana u Mostaru upriličili iftar za donatore i prijatelje Merhameta, te na kraju ramazana zajednički iftar za 35 volontera Merhameta s područja cijele Hercegovine”, kaže nam Hasić.

Ramazanske aktivnosti su po njegovim riječima podržale mnogobrojne nevladine organizacije u Mostaru, Čapljini i drugim hercegovačkim mjestima čiji su volonteri na terenu pomagali prilikom podjele iftara i ramazanskih paketa.

Iskreno se zahvalio svim volonterima i donatorima među kojima su Merhamet Švedske, Njemačke i Norveške, te partnerskim organizacijama Helping Hand i Helping Herats iz SAD, Bosansko-kanadskom humanitarnom društvu iz Kanade, Humanitarnoj organizaciji Most-Bro iz Danske i Udruženju “Izvor dobročinstva” iz Sarajeva.

Ističe da bi teško bilo nabrojati sve učesnike ove plemenite akcije u Hercegovini koja je već postala tradicija, jer kako naglašava s velikim srcem su učestvovali brojni građani i društveno odgovorne kompanijama koje su podržale ovi humanu priču na jugu naše zemlje.

“Uz podršku građana i naših donatora možemo slobodno kazati da smo ramazanske aktivnosti uspješno realizovali , te na taj način doprinijeli da građani u stanju potrebe mirnije provedu ramazan i dočekaju Ramazanski bajram”, kazao je Hasić te u ime Regionalnog odbora “Merhameta” Mostar svim muslimanima čestitao Ramazanski bajram sa željom da ga provedu u zdravlju, miru, ibadetu i rahatluku.

Slični članci

Back to top button