BiznisDruštvoKonjicPolitikaPrivredaVijesti

AKTUELNO Najveće gradilište u Koloniji – buduće najljepše naselje i van Konjica

Trenutno najveće gradilište u gradu je Kolonija.

Kako poručuju iz Službe za prostorno uređenje građenje i obnovu, nakon okončanja radova Kolonija bi mogla biti najljepše naselje i to ne samo u Konjicu nego i šire. 

O realizovanim aktivnostima i projektu parternog uređenja gradske cjeline Kolonija razgovarali smo sa Esadom Omerovićem, pomoćnikom gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu.

Nastavak radova na uređenju Kolonije
Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu

“Kolonija je trenutno jedno od najvećih gradilišta u gradu, sva je isprojektovana, od  kompletnog uređenja partera gdje su obuhvaćene i zelene površine, dječija igrališta, te pješačke saobraćajnice.  Novogradnja naselja Kolonije počinje od Konzuma pa sve do Motela. Trenutno je u fazi izgradnje pješačka staza, što ujedno predstavlja i prvu fazu projekta. Već se postavljaju ivičnjaci, ugovorena je i asfaltna površina između Konzuma i jednog dijela bivše Pivnice. Objavli smo i drugu fazu u kojoj je uzeta dionica do nebodera, u kompletnoj dužini od 200 metara. Raspisan je i tender za izradu idejnog i glavnog projekta a to je most.  Pješački most koji će ići preko rijeke Neretve kod nebodera. Planiramo da napravimo sastanak sa stanovnicima nebodera. Javlja nam se i jedan problem, a to je nivo Jablaničkog jezera zbog obezbjeđenja plovnog puta za vozila koja će se tu nalaziti”  poručuje Esad Omerović pomoćnik gradonačelnika u sluzbi za prostorno uređenje građenje i obnovu.

Nastavak radova na uređenju Kolonije
Postavljanje ivičnjaka

Prvi put su u ovakav projekat aktivno uključeni stanari Kolonije, a s tom praksom će se i nastaviti jer su predstavnici gradske uprave u saradnji sa stanovnicima došli do najoptimalnijih rješenja, pa će i u nastavku relaizacije projekta proijedlozi stanovnika igrati važnu ulogu. Projekat se nastavlja i instalacijom  nove javne rasvjete te postavljanjem novih podzemnih kontejnera za odlaganje otpada poručuje Omerović:

“Nakon završenog projektovanja zelenih površina kao i mobilijara, pozvali smo stanare i prezentirali im projektna rješenja nakon čega smo tražili njihove sugestije od kojih smo mnoge i uvažili. Imamo ugovorenu i drugu fazu a to je rješenje pješačke staze kao i nova javna rasvjeta koja će osvjetljavati pješačku stazu na jednoj  i glavnu saobraćajnicu na drugoj strani. Pored toga, proširujemo saobraćajnice kako bismo dobili novih 30-40 parking mjesta. Ugovoili smo i postavljanje podzemnih kontejnera kao što je i u centru. Također uvodimo i video nadzor jer imamo dosta neželjenih situacija sa posjetiocima parkova. “

Stanovnici kolonije odavno se žale na slabu osvjetljenost što će realizacijom ovog projekata biti riješeno a kako kaže pomoćnik gradonačelnika u službi za prostorno uređenje građenje i obnovu , u narednom periodu će se organizovati sastanak sa predstavnicima cesta federacije sa kojima će se razgovarati i o dijelu kolonije uz magistralnu cestu.

Nastavak radova na uređenju Kolonije
Stanovnici Kolonije se odavno žale na slabu osvjetljenost i u dijelu do Neretve ali i na magistralnoj cesti M-17

“U drugoj fazi planirano je da se uvede rasvjeta sa desne strane magistrale. Mi smo i prije pokušavali da riješimo tu situaciju, međutim nikada nije zaživjela. Dakle, planiramo to da uradimo ali moramo uz saradnju sa cestama FBiH. Uspostavljeni su kontakti i nakon Ramazana i Bajrama bi trebali doći njihovi predstavnici kako bi obišli teren. U cilju nam je što veća bezbjednost sugrađana kao i bolje funkcioniranje saobraćaja.”

Nastavak radova na uređenju Kolonije
Otežano saobraćanje za pješake u Koloniji na dijelu M-17

Ukoliko sve bude išlo po planu, Kolonija bi uistinu mogla biti najljepše naselje u gradu, ali  i jedno od najljepših naselja u BiH. – piše radiokonjic.ba

3D prikaz kako bi Kolonija trebala izgledati nakon okončanja projekta možete pogledati ispod: https://www.facebook.com/watch/?v=675377210579513

Slični članci

Back to top button