DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

April je nekad u Konjicu bio mjesec čistoće 

April je nekad u Konjicu bio (ali ne i ostao) mjesec čistoće.

Taj mjesec počinjao je danom omladinskih radnih akcija (1.4.), kada je stotine akcijaša, osnovaca i srednjoškolaca, uređivalo svoj grad. 

Sadile su se ruže i drugo odgovarajuće cvijeće, okopavale starije sadnice, ograđivale zelene površine… Lijepo je bilo vidjeti tu raspjevanu i radosnu, jedinstvenu mladost grada koja radi, druži se, svoju zajednicu gradi zajedno. Tako kroz rad grade i sebe, afirmišu svoje ličnosti, potrđuju svoje vrijednosti na pravim stvarima, korisnim za društvo.

Osim rada,  druženja, upoznavanja i zbiližavanja, kod mladih se podizao nivo odgovornosti za grad, a krajnji efekti su da su mladi kasnije stalno obilazili, pokazivali, zalijevali i čuvali svoje sadnice. (Danas se sadnice cvijeća iz parkova masovno kradu, kažu nam  radnici JKP).

Večeri su bile rezervisane za muziku u Pivnici ili Gradskoj kafani, a za disko u Domu izviđača. 

Konjička omladina dala je značajan doprinos i u obnovi ratom porušene zemlje, jer je imala brigade na izgradnji pruge Brčko-Banovići 1946.,pruge Šamac-Sarajevo 1947., izgradnji Željezare Zenica, fabrike Železnik kod Beograda, gradili su Konjičani nasipe, autoputeve, pošumljavali goleti širom Jugoslavije.

Brigadiri su gradili i lokale puteve i vodovode (Čelebići, Bijela, Borci…), a o formiranju, radu i veličanstvenom dočeku brigade u Konjicu maja 1947., njen komandant Šerif Korić, pisao je u lokalnom časopisu „Mostovi“ br.17., 2009./27.) 

Konjička brigada 1947. zvala se „Nono Belša“, kasnije je konjička omladina formirala brigadu „Vinko Boras“, koju je na SORA „Sutjeska 70.“, predvodio Behram Skalonja,da bi pod nazivom ORB „Maksim Kujundžić“ učestvovala na desetine akcija širom Jugoslavije. (Kozara, „Šamac –Sarajevo 78.“, Deliblatska peščara, Đerdap,Palić, pruga Beograd-Bar koja od ukupno 476 km kroz BiH prolazi 9,8 km, a  zvanično je u promet puštena 30. maja 1976. godine).

Oni su gradili prugu pruga je gradila njih. 

Mirsad Čukle / novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button