DruštvoKonjicSportVijesti

Kako vratiti rukomet u Konjic?

Teško ili nikako, kazali su nam sagovornici, a sve zbog višedecenijske pauze u tom sportu.

Eh, kakve je Konjic nekad  rukometaše imao, sa uzdahom su nastavljali svoju priču bivši rukometaši Hadzo, Lojpur, Mujo, Eso…

Mustafa Klarić, bio je u rukovodstvu kluba i igrao je u najboljoj postavi rukometnog kluba, koja je prije oko 20 godina bila među najboljim u BiH. Osim nabrojanih, još su igrali  Tazlo A., Đevad F., Nijaz Ć., Zoran A., Ante G., Eno Š., Sejo P., Mijo G., Kalaba M., Duško A., Nermin N.,Miro T… U upravi su bili Nikola Bratić, Mane Ekmečić i drugi.

„Imali smo dobru organizaciju, stručne trenere, masovnost, što naravno rađa kvalitet. Npr.Ljubuški nije imao kluba pa smo mi iz Konjica išli i dali im istrukcije o formiranju i radu rukometnog kluba, a sada je njihov „Izviđač“ prvak BiH. Naš igrač Zlatan Alikadić Tazlo (14.9.1948.-20.12.1992.), prešao je da živi u Jablanicu, gdje je formirao danas uspješni Rukometni klub “Turbina“. Grad mu se odužio tako što je stadion malih sportova nazvao njegovim imenom.” O počecima igranja rukometa u Konjicu za časopis „Mostovi“ (broj 3, 12/2000.) pisao je Dzevad Hadžihusejnović.

Rukomet se ovdje počeo igrati 1957., kada je formirana  rukometna sekcija pri DTV „Partizan.“ Ubrzo iz sarajevske „Sloge“ u Konjic dolazi iskusni rukometaš Mile Sarić, pa smo se okupili oko njega Mile Jelić, Smail Dzumhur, Drago Tomić Cole, Branko Draganić, Ibrahim Begić, Dušan Kuljanin, Nasko Šabić i drugi, piše gospodin Hadžihusejnović.

Ženski rukometni klub 1973. godine, formirao je Tahir Helja i klub se takmičio u prvoj ligi BiH.

Može li se vratiti rukomet u Konjic?

Naravno da može uz uslov da grad ima strategiju razvoja sporta, da ima sportski savez kao asocijaciju sportskih klubova i društava, koji okuplja sportske stručnjake. Sporstki savez je nosilac razvoja sporta, organizuje sportski život i ulaže u sve sportove, otkriva talente, organizuje izbor sportiste godine i dr.

Mirsad Čukle/novikonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora novikonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu novikonjic.ba je Udruženje VIPK i portal novikonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj. link na portal novikonjic.ba. Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem redakcijskog e-maila: novikonjic@gmail.com.)

Slični članci

Back to top button