BiHPolitikaVijesti

Vijeće ministara danas o budžetu institucija i platama zaposlenih

Vijeće ministara BiH razmatrat će danas Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2023. do 2025. godine i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija ranije je izjavio da su stvoreni uslovi za usvajanje budžeta, nakon što je Fiskalno vijeće BiH 6. marta usvojilo Globalni fiskalni okvir za period 2023. – 2025. u iznosu 1.315.400.000 KM, od čega je 1.020.500.000 KM od indirektnih poreza, odnosno zahvatanja sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanja (UIO) BiH. 

Prema predloženom dnevnom redu, ministri bi sutra trebali da razmatraju i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH, kao i Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za ovu godinu, najavljeno je iz Vijeća ministara.

Pred ministrima će se naći i prijedlog programa rada Vijeća ministara za ovu godinu, prijedlog programa rada Ministarstva sigurnosti i Prijedlog programa rada Direkcije za evropske integracije za 2023. godinu.

Na sjednici će, između ostalog, biti razmatran prijedlog plana deminiranja u BiH za 2021. godinu, te izvještaj o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u humanitarnu akciju nakon zemljotresa u Turskoj. 

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 10.30 sati.


(Vijesti.ba) 

Slični članci

Back to top button