HercegovinaVijesti

Nova deponija u blizini Mostara

I pored toga što Mostar ima nekoliko komunalnih preduzeća, problem otpada u ovom gradu i njegovoj okolini se ne rješava. Mještani okolnih mostarskih naselja otpad bacaju gdje stignu, što zbog vlastite neodgovornosti prema prirodi, što zbog nedostatka kontejnera.

Foto: AbrašMEDIA

U mjestu Lakševine, u blizini naselja Buna nalaze se Pijesci (poznatiji kao Žuta pržina). Sa Žute pržine seže pogled na magistralni put M-17 i na rijeku Neretvu.

Upravo na ovoj lokaciji nalazi se i deponija u nastanku. Iako je ovdje donedavno stajala žuta traka sa natpisom “Ne bacati otpad”, mještani okolnih naselja i dalje zagađuju ovo područje.

Foto: AbrašMEDIA

Prethodno je ovo područje očišćeno te stavljena žuta traka sa upozorenjem, danas od trake nema ni traga, a smeća dokle pogled seže.

Na ovoj novonastaloj deponiji ima otpada svih vrsta: tu su ormari, kauči, odjeća, obuća, plastika, staklo, građevinski materijal, gume…

Foto: AbrašMEDIA

Lokalnoj zajednici, kako stvari stoje, iako žive nadomak njega, problem otpada i ne smeta, sudeći po reakcijama osoba s kojima smo razgovarali. Stavova su da društvo “ima i bitnijih problema od otpada”, zatim “kad svi bacaju – mogu i ja”, “gdje bi drugo kad nema kontejnera”…

Foto: AbrašMEDIA

Za ovakve deponije odgovornost snose i oni koji zagađuju, i oni koji ne rješavaju problem odvoza, nadležno Ministarstvo te u konačnici i Grad Mostar zbog neuređene komunalne politike.

(AbrašMEDIA)

Slični članci

Back to top button