BiHBiznisDruštvoKonjicPrivredaSvijetVijesti

OSTANI JAK: Igmane, sretan ti 73. rođendan!

FOTO: Radio Konjic

Privredno društvo Igman Konjic danas obilježava 73. godišnjicu rada. Direktor Igmana Đahid Muratbegović govoreći za radiokonjic.ba je izjavio da je, uprkos poteškoćama sa kojima se suočava namjenska industrija, preduzeće finansijski stabilno.

“U svijetu se dešavalo mnogo toga od korone, preko rata u Ukrajini, a bilo je i poskupljenja naših strateškoh materijala. Planirali smo 6,8 miliona profita, a imali smo oko 4 miliona KM i to nije loš rezultat.” – rekao je Muratbegović navodeći da u Igmanu danas radi 1.415 radnika.

“Radimo u dvije smjene, a u trećoj smjeni radimo na uskim grlima. Isplaćujemo redovno plaće radnicima, izmirujemo obaveze prema državi sa prihodom malo manjim od 130 miliona KM i profitom od oko 4 miliona KM. Planom u 2023.godini su kapaciteti prodati na većini kalibara sto posto, čak i u 2024., a mislim da će 2023. godina biti najbolja do sada” – naveo je direktor Igmana.

”Zadnjih pet godina investirali smo više od 20 miliona eura u nove proizvodne linije. To su linija za proizvodnju municije kalibra 9 mm i linija za proizvodnju municije kalibra 7,62 mm. Razmišljamo o novoj liniji kalibra 5,56, a možda, prije toga, i nabavku dijelom nove opreme za kalibar 12,7 za koji sam siguran da smo među pet svjetskih proizvođača ovog kalibra” – istaknuo je Muratbegović, rekavši da postoje veliki izgledi da preduzeće u narednih mjesec, dva primi novih 100 do 150 radnika.

„Izvozne dozvole, bakar kao berzovna roba na svjetskom tržištu je poskupio gotovo tri puta u odnosu na redovnu cijenu što se odrazilo i na naše poslovanje, te je profit manji od naših očekivanja. Na to se ne može utjecati. Potpišete ugovor danas, realizacija ugovora je za šest mjeseci, a u međuvremenu je poskupjelo mnogo toga: barut, nafta, plin, struja. Sami se borimo s tim, pomoć države je mala ili nikakva. Što se tiče prodaje svoje robe, u smislu nabavke, marketinga i prodaje sve je to u organizaciji kompanije“ – zaključio je direktor PD Igman Đahid Muratbegović u intervjuu za radiokonjic.ba povodom 73. godišnjice rada firme.     

Slični članci

Back to top button