DruštvoKonjicVijesti

OBAVJEŠTENJE: OBAVEZE GRAĐANA U ČIŠĆENJU SNIJEGA I UKLANJANJU LEDENICA

Foto: Novikonjic.ba

Imajući u vidu da sezona zimskog održavanja javnih površina još nije prošla, Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica obavještava građane o obavezama čišćenja snijega i uklanjanja ledenica u skladu sa odredbama Odluke o komunalnom redu Grada Konjica („Službeni glasni Općine Konjic“, broj: 3/18).

Odredbe pomenute Odluke koje se odnose na čišćenje snijega i uklanjanje ledenica su slijedeće:

„Član 93.

Uklanjanje snijega i leda je obaveza svih preduzeća, samostalnih privrednika, javnih ustanova i svih građana na području Grada Konjica.

Član 94.

Uklanjanje snijega i leda sa javnih i saobraćajnih površina određuje se operativnim planom koje donosi Komunalno preduzeće, a najkasnije do 15. oktobra za nastupajuću zimsku sezonu.

Planom se određuju prioriteti ĉišćenja snijega i leda (školske ustanove, zdravstvene ustanove, prilazi javnim ustanovama i sl.).

Komunalno preduzeće je dužno redovno obavještavati Komunalnu inspekciju i organ PU odgovoran za bezbjednost saobraćaja o stanju javnih i saobraćajnih površina, te o mjerama preduzetim za izvršenje plana zimskog održavanja javnih i saobraćajnih površina za vrijeme dok postoje nepovoljni

vremenski uslovi.

Padavine snijega preko 50 cm smatraju se elementarnom nepogodom i njihovo uklanjanje vrši se po

posebnim propisima.

Član 95.

Vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih zgrada dužni su očistiti od snijega i leda trotoar ispred stambenih i poslovnih prostorija i u krugu upotrebnog zemljišta objekta, a zatim snijeg sakupiti sa trotoara prema ulici na način da se omogući nesmetan saobraćaj i prolaz pješaka i vozila.

U ulicama gdje ne postoje izgrađeni trotoari i gdje ne postoji prostor određen za trotoar, snijeg se mora očistiti sa kolovoza/saobraćajnice i pristupa stambenim i poslovnim zgradama.

Vlasnici objekata koji su izgrađeni u prostoru obuhvaćenim regulacionim planom, uz ulice dužni su na istim imati snjegobrane.

Član 96.

Uklanjanje snijega s trotoara i posipanje trotoara ispred zgrada u izgradnji ili ispred zgrade na kojoj se izvode građevinski radovi, vrši izvođač radova.

Član 97.

Uklanjanje snijega i leda sa slivnika i održavanje slivnika u ispravnom stanju vrši komunalno preduzeće za vodovod i kanalizaciju.

Član 98.

Snijeg, led i ledenice sa krovova stambenih, stambeno-poslovnih zgrada, a u cilju zaštite prolaznika, sigurnosti stanara ili same zgrade uklanjaju vlasnici ili korisnici tih zgrada preko upravitelja zgrada kome je dato povjerenje na održavanje.

Snijeg, led, ledenice sa poslovnih zgrada uklanjaju njihovi korisnici.

Skinuti snijeg, led ili ledenice sa krovova mora se ukloniti tako da ne ometa saobraćaj na saobraćajnici i pješaĉkim stazama.

Član 99.

Zabranjeno je:

1. Iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, bašte i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare,

2. bacanje snijega ispred zgrade na ulicu,

3. zatrpavanje snijegom i ledom slivnika i šahtova,

4. parkiranje vozila na saobraćajnicama uz trotoare i nad slivnicima i šahtovima, ukoliko su kolovoz i trotoari tako očišćeni od snijega i leda da omogućuju normalno odvijanje saobraćaja i prolaz pješaka,

5. sankanje i klizanje na ulicama koje nisu određene za ove svrhe,

6. oštećivanje površina sa kojih se vrši uklanjanje snijega, leda ili ledenica.“

Pri uklanjanju snijega sa krovova moraju se upozoriti prolaznici na opasnost, ne smije se oštećivati zračna mreža, a skinuti snijeg mora se ukloniti, tako da ne ometa saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama, navedeno je u obavijesti Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic.

Slični članci

Back to top button