foto: Grad Konjic

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i 3. marta – Dana oslobođenja Konjica od fašizma u utorak je u Konjicu upriličen defile ulicama grada s državnim obilježjima i projekcija dokumentarnog filma “Referendum 92.” autorice Arijane Saračević – Helać, televizijske novinarke.

“Nastojimo da kroz sve programe koje Grad organizira ovim povodom njegujemo kulturu sjećanja, zbog toga nam je izuzetno drago da smo konjičkoj mladosti, učenicima završnih razreda osnovne škole i srednjoškolcima bili u prilici, zahvaljujući novinarki Arijani Saračević – Helać, na pravi način dokumentirano predstaviti historijski značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Interes za ovakve sadržaje postoji i danas je bilo lijepo učestvovati u tradicionalnom defileu ulicama grada sa zastavama naše domovine”, kazao je tom prilikom gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Novinarka Arijana Saračević-Helać, autorica dokumentarnog filma “Referendum 92.” , kazala je kako je cilj spomenutog fila upoznati mlade s historijskim događanjima iz 1992. godine.

“Zaista sam počašćena pažnjom mladih Konjičana, koji su danas pogledali film “Referendum 92.”, koji sam i radila sa jednim osnovnim ciljem, da se mladi i generacije koje dolaze upoznaju sa najvažnijim događajima u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Trebamo kod mladih razvijati i njegovati ljubav prema domovini, što, koliko sam imala priliku vidjeti danas, Konjic radi na pravi način”, kazala je Saračević-Helać, saopćeno je iz Grada Konjica.

(Fena)

By nk 3