BiHHercegovinaJablanicaNekategorisano

Preporuka za planinarski vikend: Kroz šume Čvrsnice do romantičnog vidikovca

Dolina Dive Grabovice pod maglenim morem (Zehrudin Isaković)

Dođu tako dani kada je vremenska prognoza loša, a vama se ne sjedi kod kuće. Posebno u zimskom periodu. Tada nije jednostavno naći pogodnu turu koja će vas relaksirati, a ujedno u ostati u zoni relativno sigurnog planinarenja.

U naše krajeve dolazi zahlađenje, a u nedjelju i velik snježne padavine. Shodno tome, preporučujem da u subotu odete u čvrsničku dolinu Divu Grabovicu, pa iz nje laganim usponom do planinarskog bivka na lokaciji Žlijeb, odakle je predivan pogled na romantični ambijent, te dalje nastaviti do trošne lovačke kolibe Tise, od koje je također pogled od kojeg zastaje dah.

Dolina Diva Grabovica zatvorena stijenom Velikog kuka (Zehrudin Isaković)

Podsjetimo da je Čvrsnica planina sa mnogo lica, ovisno o tome sa koje strane se penjete uz njena pobočja.

Upravo je najteži, ali, istovremeno i, možda, najzanimljiviji prilaz Čvrsnici iz harizmatične doline Dive Grabovice. Ovdje vas očekuje gotovo 2.000 metara vertikalnog uspona, kroz različite slojeve vegetacije i bitno drukčiji vizualni identitet. Dok u dolini Dive Grabovice vladaju mediteranski uvjeti, gore visoko, visoko, oko Hajdučkih vrata, osjetit ćete oštar alpski vjetar.

Duga je historija sretanja čovjeka sa ovom dolinom. Grabovica je bila zaštićeno lovno područje još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kao i kroz period SFRJ. Ovdje su veliki kompleksi očuvanih šuma i bogatog životinjskog svijeta, a duboke sjene Pesti brda i drugih vrhova, kriju bokore runolista, omiljenog cvijeta svih planinara svijeta.

Dolinu oivičuju gigantske stijene Velikog kuka, Pesti brda i Mezića stijena (Zehrudin Isaković)

Čvrsnica i danas ima nedovoljno istraženih i zabačenih područja. Zbog njenih elegantnih stijena, ogromnih polja klekovine, zadivljujućih pogleda na duboke doline i mogućnosti iznenadnog susreta sa divokozama, Čvrsnicu smatraju planinom divlje romantike.

I to je, doista, tako. Ukoliko želite da u isto vrijeme osjetite pravu divljinu, ali i iskonsku romantiku, pođite na Čvrsnicu – tamo ćete ih sigurno naći.

Veliki snijeg na padinama Čvrsnice, sa puta prema Hajdučkim vratima (Zehrudin Isaković)

Ishodište

Sa magistralnog puta M17 (Sarajevo – Mostar), odvajamo se desno u mjestu Grabovica, u neposrednoj blizini hidroelektrane Grabovica. Odmah, nakon dvjestotinjak metara, pređemo most preko Neretve i ulazimo u dolinu Dive Grabovice. Vozimo do kraja puta, koji je pred kraj makadamski, i u samom selu parkiramo.

Opis

Put se isprva lagano penje kroz nisku grabovu šumu, koja daje lagani hlad. U ljetnim mjesecima treba pripaziti na zmije poskoke koji se znaju popeti na grane ovog rastinja. Zimi smo oslobođeni te potencijalne opasnosti. Nakon 40-ak minuta penjanja dobro građenim serpentinama, dolazimo do prvog izvora, koji je kaptiran i sa lijepo uređenim koritom. Ovdje se u bilo koje doba godine možete okrijepiti i opskrbiti svježom vodom.

Izvor vode na putu prema Žlijebu (Zehrudin Isaković)

Krećući se kroz šumu, nerijetko ćemo sresti različite šumske stanovnike: od lisica, srna, pa do divokoza i medvjeda. Svi su oni miroljubivi, pa nema potrebe za nekim strahom ili neugodom.

Markirani (dobro uočljiv) put dalje prolazi kroz gornji dio grabove šume, koja nakon pola sata prelazi u bukovu. Uskoro stižete i do drugog izvora, koji je, također, lijepo uređen sa koritom, ali sa nešto manjim kapcitetom vode nego prvi. Ipak, i ovaj je izvor stalan, pa na njega možemo računati i u najsušnijim periodima.

Od ovog izvora, nakon pola sata dolazimo do planinarske kuće Žljeb (cca 1.000 metara nadmorske visine). Kuća je otvorenog tipa, a briga o njenom stanju prepuštena je na savjest odgovornim posjetiteljima.

Vidikovac na Žlijebu (Zehrudin Isaković)

Važno je napomenuti da od Žlijeba, krećući se markiranim putem, za 15-ak minuta možete doći do lijepog vidikovca sa kojeg je otvoren pogled na dolinu Dive Grabovice i fascinantne dijelove Čvrsnice: Pesti brdo, Veliki kuk, Mezića stijenu… sve odreda divovske stijene koje tvore dolinu.

Ako nije suviše hladno i vjetrovito, provedite ovdje što više vremena. Siguran sam da ćete kao opčinjeni upijati okolinu, dok i sami, na neki svoj način, ne postanete dio njenog ambijenta.

Lovačka koliba Tise (Zehrudin Isaković)

Put dalje nastavlja dublje prema planini, isprva ravnom dionicom (15-ak minuta), da bi ušli u strmi dio, kroz visoke šume bukovine i gigantskih borova. Nakon sat vremena eto nas na raskršću, gdje je obilježeni odvojak za Tise (15 minuta) – trošnu lovačku kuću, otvorenog tipa. Premda može poslužiti kao nužni smještaj, koliba je u zapuštenom i lošem stanju. Pored kolibe je i čatrnja, koja se, također, ne održava, pa se njena voda preporučuje konzumirati nakon što se prokuha.

Pet minuta od kuće je vidikovac, sličan onome kod na Žlijebu. I ovdje je divno mjesto za uživati u dinamičnom, atraktivnom pogledu na jedinstvenu Divu Grabovicu i gigantske stijene koje oivičuju ovu dolinu.

Duboka dolina Diva Grabovica gledana sa Velikog kuka (Zehrudin Isaković)

Bivak na Žlijebu (950 metara)

Bivak je volonterski obnovljen tokom 2018. i 2019. godine. Otvorenog je tipa, a kapacitet mu je 10 osoba. Objekat su za ‘60-ih godina prošlog vijeka, svoje potrebe izgradili lovci. Međutim, kada su oni izgubili interes, preuzimaju ga planinari. Bivak nije zaključan, a unutra je očuvan kamin za loženje vatre. Ako imate vremena, sakupite drva iz okolne šume I zapalite vatru u kaminu. Napravite kafu ili čaj i prepustite se pričama koje izlaze iz svih kutova i zidova ove romantične kuće.

***

visina ishodišta: 250 metara, visina Tise: 1.359 metara, visinska razlika: 1109 metara

vrijeme: Diva Grabovica – Žlijeb 1,5 sat, Žlijeb – Tise jedan sat, uspon: 2,5 sata, silazak; dva sata; ukupno 4,5 sata

 AL JAZEERA, Z. Isaković

Slični članci

Back to top button