HercegovinaVijesti

Odgojno-obrazovne institucije u HNK obilježavaju Dan nezavisnosti BiH

foto: mostarski.ba

Dan nezavisnosti BiH – 1. marta bit će svečano obilježen u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u utorak 28. februara uz učešće svih odgojno-obrazovnih institucija.

U Mostaru će biti upriličena tradicionalna šetnja mladih ulicama grada, pohod na Stari grad u Blagaju i uspon na Forticu.

Prigodni programi bit će realizovani u 10.30 sati na Španskom trgu, zatim u 11 sati u Starom gradu Blagaju i 11.30 sati na Fortici, saopćili su iz organizacionog tima.

“1. marta 2023. obilježava se 31. godina od referenduma za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu te taj dan obilježavamo kao Dan nezavisnosti ispisan zlatnim slovima u historiji Bosne i Hercegovine. 29. februara i 1.marta 1992. godine u Bosni i Hercegovini je održan referendum sa pitanjem “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu državu ravnopravnih naroda Bosne i Hercegovine…?” Na referendum je izašlo 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu glasalo je 99,44% građana”, saopćili su organizatori, prenosi mostarski.ba.

Slični članci

Back to top button