HercegovinaVijesti

Počela manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“

foto: mostarski.ba

Zajedničkom organizacijom večeri Kur’ana sinoć su u džamiji „Bosanski mudžahidi“ džemat Zalik i Karađoz-begova medresa obilježili 27. godišnjicu otvorenja džamije i otpočeli sa programima 25. manifestacije „Dani Karađoz begove medrese“.

Tokom programa u prepunoj džamiji odabrane odlomke Kur’ana učili su hafiz Emin-ef. Tucović, hafiz Hidajet-ef. Talić, hafiz Jusuf-ef. Bećoja, hafiz Elvedin Tabaković, hafiz Abdullah Tabaković, Arnel-ef. Demirović, Jusuf-ef. Kafadar, Nedim-ef. Hondo, Mustafa-ef. Čolakhodžić, Muhamed Mujkić i Ahsen Čavak, saopćeno je iz MIZ Mostar.

„Otvorenje džamije ratne 1995.godine za građane Mostara i Hercegovine bio jedan od najznačajnijih događaja koji je probudio novi val optimizma za izgradnju društva i obnovu porušenog grada“, u kratkom obraćanju istakao je džematski imam Šefik ef. Čavčić.

Osvrnuo se i na doprinos prve generacije ovog džemata koji su nesebično ugrađivali svoje htjenje, znanje i volju zarad zadovoljstva Uzvišenog Allaha, a za opću dobrobit cijele Zajednice. Na taj način ilustrirao je opseg i rezultate učinjenog dobra, jer su nove generacije s njima identificirale i iz njihovih primjera crpili dodatnu motivaciju da budu njima slični. „Na dan otvorenja džamije u cijeloj Hercegovini bio je samo jedna hafiz, a danas samo u našem džematu živi osam hafiza. Prošle godine smo uiz otvorenje džamije u Gornjem zaliku imali čast da prisustvujemo hafiskim dovama supružnicima Elvedinu i Saneli Tabaković. Njihov sin Abdulah hifz je položio nekoliko godina ranije“, podsjetio je ef. Čavčić. Govoreći o rezultatima koje su ostvarili u protekloj godinu kako na polju edukacije, humanitarno socijalnih programa napomenuo je da su bez žurbe i ikakvog posebnog finansijskog opterećenja uz džamiju izgradili novi, na mjestu dotrajalog, šadrvan.

Direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek proglašavajući i službeno otvorenom manifestaciju „Dani Karađoz-begove medrese“ koja će trajati do 3. juna naglasio je kako se radi o ispraćaju jubilarne 25. generacije maturanata od reaktiviranja rada ove najstarije odgojno obrazovne ustanove u Hercegovini.

U programima manifestacije najavljene su promocija knjige „Put svile“ Hamze Ridžala i Ediba Kadića, tribina u povodu Dana maternjeg jezika pod nazivom „S Bošnjani bosanski govoriti“, debate, dobrovoljno darivanje krvi, sportska takmičenja, mevludske svečanosti i književno veče sa akademikom Enesom Karićem.

Medresa će ovim programima ispratiti 60 maturana i maturantica 378. generacije.

„Radi se o generaciji koja je doživjela težak period i prošla kroz teška iskušenja jer se na početku njihovog školovanja desila pandemija korona virusa. No usprkos svemu tome oni si bili u svemu dobri i uspješni“, kazao je direktor Tulek.

Okupljenim vjernicima prigodnim vazu-nasihatom obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Podsjetio je kako su ovim programom i povodima muslimani u Mostaru počašćeni velikom blagodatima, koje su ovih dana uskraćene stanovnicima Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom i njegovim posljedicama. Čestitao je džematskom odboru na iskazanoj volji da čuvaju preuzete emanete ali i menadžmentu Medrese na postignutim rezultatima. Protumačio je značaj i važnost učenja, izučavanja i druženja s Kur’anom što u konačnici rezultira jačanjem imana, samopouzdanja i bogobojaznosti koje čovjeka pripremaju za suočenja sa svim životnim okolnostima.

Jedan od vidljivih znakova manifestiranja islamskih načela je i masovan odziv džematlija i drugih građana Mostara u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za narod Turske i Sirije.

„U tim gestima vidimo da je ovaj naš narod jedna dobar narod, koji sve ono što s evazi na hutbama kad tad sporvede u praksu“, kazao je ef. Maksumić. Na kraju se u ime Medžlisa IZ-e Mostar zahvalio svim džematlijama koji su ukazali svoje povjerenje da putem ove institucije pritekne u pomoć ljudima u potrebi, navodi se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button