Vijesti

NAJAVA Program povodom Lejletu-l-miradža u Konjicu

Medžlis Islamske zajednice Konjic u suradnji sa Muftijstvom mostarskim i Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini organizuje Program povodom Lejletu-l-miradža u petak 17. februara 2023. godine, poslije jacije namaza.

U programu učestvuju imami MIZ Konjic, a predavanje će realizirati glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

foto: Medžlis IZ Konjic

Prema povijesnim izvorima, ovaj događaj se zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a.s., poslanstva, neposredno nakon senetul-huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba. Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi'radžom. Cijeli ovaj događaj je precizno izložen i do u detalje objašnjen u brojnim hadisima i povijesnim djelima.

Lejletul-miradž, noć uzdignuća Muhammeda, a.s., u najviše nebeske sfere, desio se 26. redžeba.
U Kur’ anti stoji: “Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali, – On, uistinu, sve čuje i sve vidi.” (El-Isra,1.)

Slični članci

Back to top button