HercegovinaVijesti

Obilježavanje Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu

foto: mostarski.ba

Udruženje antifašista i boraca NOR (UABNOR) Mostar polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima, danas od 9.30 do 14 sati obilježit će Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom Komisija UABNOR-a Mostar dodijelit će tri ravnopravne nagrade “14. februar” Amiru Pašiću (posthumno), Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar te Elvedinu Neziroviću.

Komisiju su činili Miralem Đajo, Mirad Ćupina, Milan Račić, Safet Nožić i Željko Laketić, priopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Dodaju kako je Amir Pašić posthumno nagrađen za životno djelo posvećeno promociji obrazovanja, nauke, kulture, saradnje, zajedničkog rada na očuvanju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, kako u rodnom Mostaru, tako i u svijetu.

Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar nagrađen je za izvanredne rezultate koje je, kako se navodi, u relativno kratkom razdoblju postigao i profilirao se kao ugledna naučno-obrazovna institucija, ne samo u Mostaru i BiH, nego i izvan granica zemlje.

“Elvedin Nezirović nagrađen je za ustrajan stvaralački rad i javni društveni angažman koji su ga profilirali kao neumornog borca za bolji, ljepši i zdraviji Mostar, čime je njegovo ime postalo jedan od sinonima antifašističke borbe u Mostaru danas. Pored lokalnog aktivizma u Mostaru, svojim književnim stvaralaštvom pronio je sliku Mostara širom regije i Europe”, kažu iz UABNOR-a Mostar.

Komisija je donijela odluku da se dodijeli i šest ravnopravnih plaketa “14. februar” Rukometnom klubu Lokomotiva za postignute sportske i odgojne rezultate u decenijama starom radu i ustrajno njegovanje organizacije turnira “Voljenom gradu”.

Plaketa će biti uručena i Zdravku Ivaniševiću i Seji Ćišiću za “dugogodišnji doprinos razvoju antifašističke misli i njegovanje tekovina NOR-a”, a potom Udruženju građana “Sinovi mahale” Mostar za “ustrajno višegodišnje njegovanje kulture sjećanja na sve pojedince i događaje koji su u bogatoj historiji Mostara dali doprinos u borbi protiv svih oblika fašizma i nejednakosti među pojedincima i narodima”.

Plaketu će dobiti i Alen Kajtaz za dugogodišnji humanitarni rad u organizaciji Crvenog križa Grada Mostara “dajući ogroman doprinos na ujedinjenju Crvenog križa u gradu i proširenju njegovog djelovanja na području HNK-a razvijajući kontinuirano potrebu multietničnosti u svim strukturama organizacije”, poručili su organizatori.

Pored navedenih, plaketa će biti dodijeljena i Federalnoj televiziji Sarajevo za višegodišnje kontinuirano praćenje i profesionalno izvještavanje o svim aktivnostima i nastojanjima antifašista Mostara u borbi za zaštitu antifašističkog naslijeđa grada, ali i u nastojanju da kultura sjećanja bude općeprisutna potreba svih građana, istaknuto je u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button