BiHKonjicSvijetVijesti

Spasilačka misija GSS Prenj Konjic u Turskoj (ČETVRTI DAN)

Foto: Almir Karkelja

Članovi GSS Prenj Konjic, koji su 10. februara 2023. godine otputovali uz podršku porodice, prijatelja, gradske uprave i gradonačelnika Konjica u Tursku kako bi pružili pomoć u spašavanju ljudskih života i saniranju posljedica razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju i Siriju, raspoređeni su u grad Adiyaman.

Almir Karkelja, Enedin Pajić, Dženan Bubalo, Mensur Muhibić, Tarik Ramić, Adis Karkelja, Damir Gogić, Almir Mahmutović, Dino Mešukić, Edi Balić, Iskra Pašalić, Zijo Brljak, Haris Spahić i Danko Dangubić. To su hrabri, momci velikog srca, momci iz Gradske službe spašavanja „Prenj“ iz Konjica, koji su ostavili svoje najmilije i s nijetom da spase unesrećene u zemljotresom pogođenom dijelu Turske, zaputili se u našu prijateljsku zemlju.

Iz GSS Prenj Konjic saopćeno je sljedeće: Završen je i četvrti dan za naše pripadnike. Na žalost ni danas nije bilo preživjelih u našem sektoru. Radili smo na pretrazi, iskopavanju i izvlačenju tijela sa ekipama iz Turske i Pakistana. Svi naši pripadnici su dobro i zdravo.

Načelnik GSS Prenj Konjic, Almir Karkelja na svom facebook profilu vodi svojevrsni virtuelni dnevnik te svakodnevno u večernjim satima izvještava prijatelje i javnost o tome kako im je protekao dan u Spasilačkoj misiji u Turskoj. Prenosimo njegove utiske četvrtog dana:

“Dan četvrti. Danas smo zajedno sa ekipama Turske i Pakistana vršili pretragu preživjelih prvo tehnički pa fizički. Na žalost nije bilo nikakvog traga preživjelih. Čišćenje i izvlačenje tijela ja trajalo do kasno u noć. Na mjestu gdje se vrši pretraga je na desetine članova familije koje se nadaju na svaki pokret spasilaca da bi mogao se naći neko od preživjelih. Očajne familije su u jednom momentu zauzeli ruševinu i doslovno su otjerali pakistance jer nisu bili zadovoljni njihovim načinom rada, prije svega surovošću u radu sa mašinama i ponašanjem, te nisu dozvolili nastavak radova dok naš Danko ne preuzme nastavak iskopavanja. Na kraju se to i desilo, uspjeli smo riješiti probleme, i doći to tijela stradalih. Užasan stres stvaraju familije koje tragaju za svojim najmilijim, ali ne daj Bože im se razumiti.”

Slični članci

Back to top button