DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

VLADA HNK: Saobraćajno povezivanje Dubrovnika i Ravnog, pitanje vodosnabdjevanja Ivanice

Na poziv župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg i kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović prisustvovali su danas, u Dubrovniku, činu potpisivanja ugovora za izradu tehničke dokumentacije za obnovu gotovo 3,5 km kantonalne ceste koja vitalne saobraćajne pravce hrvatskog juga spaja sa međudržavnim graničnim prelazom Slano-Orahov Do-Ravno.

”Riječ je o važnom projektu i za naš južni prostor, osobito za HNK i Općinu Ravno, odnosno o spoju sa Republikom Hrvatskom i izlasku na more preko ovog graničnog prelaza. Naime, Hrvatska ovim kreće u realizaciju obnove i uređenja svojih 3 km predmetne saobraćajnice, a naše Ministarstvo saobraćaja i veza, istovremeno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata sa bosanskohercegovačke strane granice, privodi kraju izradu tehničke dokumentacije. Nakon toga će uslijediti raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za odabir izvođača radova, nadam se do mjeseca maja tekuće godine, kako bismo s početkom jeseni imali sve preduslove za izlazak mašina na teren”, komentirao je premijer Herceg, zahvalivši županu Dobroslaviću na pozivu i prepoznavanju obostranog značaja ovog projekta.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, vrijednost izrade tehničke dokumentacije iznosi cca 154.000,00 KM, što finansira Vlada HNK koja će učestvovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Sastanak u Dubrovniku bio je prilikom i za razgovor o temi vodosnabdijevanja i odvodnje pograničnog naselja Ivanica, vezanog za međudržavni ugovor između RH i BiH, potpisan još 2015. te ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno, potpisan četiri godine poslije.

”Dinamika radova na tom projektu koji predviđa rješenje složenog pitanja dovođenja cjevovoda sa pitkom vodom, kao i izgradnje sistema odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samoga projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnog pojasa i samog Jadranskog mora, a ni pandemija svakako nije pomogla. Danas smo istaknuli važnost aktiviranja ove priče za obe države, ali i za samo naselje koje je sve naseljenije i kojem treba osigurati sve preduslove za normalan i uvjetan život”, poručio je premijer Herceg.

Ukupna vrijednost vodosnabdijevnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od 8 miliona KM, dok će za sistem odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 miliona KM.

Sastanku su, uz Dobroslavića, Hercega i Jovića, prisustvovali i gradski poglavar Grada Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli, načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović, glavni ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnika Lukša Matušić.

Slični članci

Back to top button