BiHPolitikaVijesti

“Osmorka” predala državne agencije Dodiku i Čoviću: Imenovani Srbi i Hrvati, a nijedan Bošnjak

foto: Faktor

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je prošle sedmice čelnike državnih agencija i to samo Srbe i Hrvate, dok su svi Bošnjaci, neovisno od toga da li se radi o direktorskim ili zamjeničkim pozicijama na čekanju.  

 Nismo se složili, kad je riječ o kandidatima iz bošnjačke kvote, sa prijedlozima koje je provela SDA dosad. Oborili smo ta imenovanja i naložili raspisivanje novog konkursa – kazao je Elmedin Konaković (NiP), ministar vanjskih poslova BiH.

Vijeće ministara BiH razriješilo je Aleksandra Zolaka dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nakon što mu je mandat istekao u martu poršle godine, a za vršiteljicu dužnosti direktora imenovana je Nataša Grubiša na tri mjeseca. Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije i provede konkursnu proceduru u skladu sa zakonskim ovlastima.

Na čelo Službe za poslove sa strancima BiH imenovan je Žarko Laketa. On je 2001. godine pravosnažno bio osuđen zbog zloupotrebe položaja, što je za bivšeg ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića bio eliminirajući faktor da ga ne predloži na ovu poziciju. Također, za Laketu na sjednici Vijeća ministara na kojoj je imenovan nije prezentirano da li je okončana procedura prava pristupa tajnim podacima. To nije predstavljalo prepreku za Cikotićevog nasljednika Nenada Nešića, te ga je on predložio, a Vijeće ministara potvrdilo imenovanje.

Imenovanje Mirsada Buzura koji je bio najbolje rangirani Bošnjak za poziciju zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima je odbijeno.

Također, odbijeno je i imenovanje Huseina Nanića na mjesto direktora Agencije za policijsku podršku, kao i imenovanje Ibrice Berberovića na mjesto zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, te se čeka da Vijeće Agencije u roku od 15 dana predloži novog kandidata. Nanićevo imenovanje je odbijeno, ali je sa iste rang-liste imenovan za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku Mišo Ćavar (Hrvat).

Zijad Džemić razriješen je dužnosti direktora Instituta za mjeriteljstvo, a za vršiteljicu dužnosti je imenovana Milica Ristović-Krstić, a zamjenica je Mirjana Šućur, tako da je sada rukovodstvo agencije u rukama srpskih kadrova.

Vijeće ministara u kojem sjede ministri “Osmorke”, SNSD-a i HDZ-a BiH odbilo je imenovanje najboljeg kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Đelilovića, a sa iste rang-liste imenovani su zamjenici Goran Amidžić (Srbin) i Đuro Knežević (Hrvat).

Za direktora Granične policije BiH imenovan je Mirko Kuprešaković, dok je odbijeno imenovanje Fahrudina Halača na mjesto zamjenika direktora. Nezavisni odbor pozvan je da ponovo raspiše konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora u policijskim agencijama.

Kandidat SNSD-a Darko Ćulum do daljnjeg ostaje direktor SIPA-e, a Vijeće ministara za zamjenika direktora je imenovalo Zorana Galića.

U Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja razriješen je dužnosti zamjenika direktora Seada Hodžića radi odlaska u penziju, dok je za vršioca dužnosti imenovan Alen Husković i bit će raspisan novi konkurs.

Faktor

Slični članci

Back to top button