foto: klix.ba

Prije 11 godina u Bosni i Hercegovini počeo je padati snijeg, kojeg će pamtiti mnogi građani po rekordnoj količini, a koji se mjerio čak u metrima.

Snijeg koji je u noći 3. februara 2012. godine počeo padati, ostao je u sjećanju građana Bosne i Hercegovine, jer je uzrokovao mnoge poteškoće narednih desetak dana, naručito u Sarajevu gdje zabilježen rekord od 101 centrimetra.

Velike snježne padavine su veći dio BiH, što je uzrokovalo velike probleme građanima, koji su morali na posao. Od 4. februara obustavljena je i nastava u školama, što je bila sretna vijest za školarce, jer su imali priliku za zimske radosti.

Mnogi građani su zajedničkim snagama pomogli komunalnim službama s čišćenjem snijega, a volonteri su dijelili tople napitke. Vrijeme nakon čišćenja, pojedinci su odlučili iskorisititi za zabavu na snijegu.

Prema mjerenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda tog jutra na Bjelašnici je zabilježeno 217 centimetara, na Ivan Sedlu 170 centimetara, a na Kupresu 97 centimetara. U Mostaru je zabilježeno 52 centimetara, a snažan vjetar prouzrokovao je dodatne smetnje.Iz zavoda su prije nekoliko godina naveli da se snježne padavine iz februara 2012. godine neće još zadugo ponoviti, a podsjećamo da je u Sarajevu ove zime snijeg prvi put pao početkom januara.
klix.ba

By nk 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *