BiHDruštvo

HARBINJA: PATRIOTSKA LIGA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

PIŠE: Dervo Harbinja, Patriotska liga BIH

Političke prilike u RBiH

Zahvaljujući bolesnim mozgovima političkog rukovodstva Srbije i Hrvatske uništena je jedna lijepa, velika i bogata država Socijalistička Federativna Republika Jugoslacija (SFRJ). Strategijski ciljevi neprijatelja zajedničke države bili su:

  1. Promjena društvenog vlasništva u privatnu svojinu,
  2. Uništenje države SFRJ, i
  3. Uništenje republike/države SRBiH s ciljem njene podjele između Srbije i Hrvatske.

1.Promjena društvenog vlasništva u privatnu svojinu

U privredi Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) prema ustavu bilo je društveno vlasništvo, odnosno društvena svojina, koju su dugo pripemane organizovane pljačkaške grupe planirali pljačkaškim metodama pretvoriti u privatno vlasništvo. Ovaj cilj uspješno su realizovali što se vidi po tome što je narod nekad bogat sada postao ekstremno siromašan.

2.Uništenje države SFRJ

Nakon Titove smrti 1980. godine planski i organizovano destruktivne snage zajednički rade na rušenju i podjeli federalne države na republike/držve do konačnog njenog nestanka. Alat u ideološkom smislu za realizaciju ovog cilja predstavljala je ustaško-četnička ideologija obilato potpomognuta religijskim rukovodstvima. Naredbodavci su savezna i republička rukovodstva, a izvršioci su vojna i državna bezbijednost, egzekutori JNA/JA/VSRBiH, HV/HVO.  

Zahvaljujući ustavu iz 1972. godine, gdje su sve republike i pokrajine imale pravno svojstvo države, što je nutrašnji neprijatelj iskoristio pa je nacionalističkim metodama straha, fašističke ustaško- četničke ideologije, organizovanom pljačkom državne i društvene imovine, planski je vršio destrukciju kompletnog društveno političkog sistema. Cjelovit koncept raspada države odvijao se pod patronatom vojne i državne bezbijednosti.

3.Uništenje republike/države SRBiH s ciljem njene podjele između Srbije i Hrvatske

Socijalistička Republika Bosna i Harcegovina, kako su je mnogi umni ljudi nazivali Jugoslavija u malom, je državna zajednica  sa 1000-godišnjim kontinuitetom. Nalazi se na zapoadnom dijelu Balkanskog poluotoka između 42 stepena 26 minuta i 45 stepena i 15 minuta sjeverne geografske širine i 15 stepeni 45 minuta i 19 stepeni i 41 minut istočne geografske dužine.

Površina joj je 51.129 km2. Ukupan broj stanovnika, prema popisu 1991. godine, bio je 4.377.033. Etnička struktura stanovništva: Bošnjaci 1.902.956 ili 34,5%; Hrvati 760.82 ili 17,4%; Srbi 1.366.104; Jugosloveni 242.682 ili 5,6“ RBiH; Narodnosti 104.439 stanovnika.

Prema Karađorđevskom sporazumu od 26. marta 1991. godine predsjednici gospodin Tuđman i gospodin Milošević dogovorili su, tajnim planom, podjelu države SRBiH. Prva dva strategijska cilja su ostvarena, a  jedino treći strategijski cilj nije ostvaren zahvaljujući herojskoj borbi Armiji Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Da bi spasili Jugoslaviju i izbjegli krvoproliće Evropska unija ponudila je rukovodstvu Predsjedništvu SFRJ i rukovodstvima republika 5 milijardi dolara bespovratne pomoći i po hitnom postupku prijem u EU. Gospoda predsjednici Milošević i Tuđman su rezolutno odbili, prvi je tražio veći stepen federalizma (unitarizma), a drugi samostanost Hrvatske, tako da je ova spasonosna formula za spas države Jugoslavije propala. Nakon ovog neuspjelog dogovora međunarodna zajednica priznala je samostalnost svim republikama i pokrajini Kosovo.

Plan uništenja državno- pravnog sistema RBiH dugotrajno je pripreman, punih (10 godina), da bi 1987. godine protiv nje započeo specijalni rat s ciljem razbijanja unutrašneg odbrambenog (teritorijalna odbrana), bezbjednosnog (rukovodsta i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova), privrednog (pljačka) i političkog sistema formiranjem izdajničkih kvinsličkih tvorevina. Podsjetimo se da je specijalni rat skup organizovanih i koordiniranih političkih, dilomatskih, ekonomskih, psihološko- propagandnih, obavještajno- subverzivnih, terorističkih, a često vojnih akcija, mjera i postupaka, koje jedna ili više dražava poduzima protiv jedna zemlje. Vratimo naše sjećanje u to vrijeme pa ćemo se uvjeriti da su sve ove mjere poduzete i povrh svega legalno oružje TO oteto, iako je njegov vlasnik narod i privreda RBiH.  

Promjenom valasti i dolaskom višestranačja po državu dolaze opasna vremenima u kojima grupe, udruženja i pojedinci na svim nivoima vlasti traže ličnu, grupnu i opšti sigurnost i zaštitu od organizovanih neprijateljskih pojava. Vlast je po važećem ustavu Socijalističe Republike Bosne i Hercegovine bila je obavezna da organizovano brani ustavni sistem, jer su vanjski i unutrašnji neprijatelji pripremali njeno uništenje i nestanak.

Teritorijalna odbrana (TO) SRBiH brojala je 313.990 vojnika i starješina, od toga 136.585 Bošnjaka, 54.634 Hrvata, 97.964  Srba, 17.583 Jugoslovena i ostalih Narodnosti 7.224 starješina i vojnih obveznika. Ovako je trabalo biti brojno stanje TO prema nacionalnm sastavu.

Nakon tajne promjene doktrine Opšetenarodne odbrane (ONO) nacionalni sastav TO je u potpunosti destruiran, na način da su rasformirane i uništene kompletne jednice, tako da je njeno brojno stanje pred rat iznosilo 86.164 ili 27.44% od ukupnog brojnog stanja. Teritorijalna odbrana SRBiH je razoružana, oružje nezakonito oteto. Ovo oružlje smješteno u magacine pod kontrolom JNA, a kasnije podijeljeno pripadnicima samo jednog naroda – srpskog.     

Komande i jedinicei MUP su takože destruirane i podijeljene na tri dijela navodno prema nacionalnom sastavu, međutim na terenu slika je bila na štetu ostala dva naroda, a najviše Bošnjaka.

Nakon više organizovanih pripremnih sastanaka grupa profesionalnih oficira započela je formiranje odbranbebih snaga kako bi spasila državu i njene građane.

Prema Povelji Ujedinjenih nacija država kojoj prijeti opasnost ili je na nju izvršena agresiju ima parvo na individualnu i kolektivnu samozaštitu i Ujedinjene nacije dužne su da je brane. Dakle, naše odbrambene snage Patriotsku ligu (PL) formirali smo na osnovama međunarodnog prava, a i prema ustavu SRBiH aktuelna vlast je dužna bila organizovati odbranu države, što je i učinila, jer nas je JNA izdala zloupotrebivši svoju ustavnu ulogu i stavivši se na stranu jednog naroda i jedne republike.

U etimološkom smislu Patriotska liga je kovanica koja se sastoji iz dvije riječi: patriotizam (fr.) = savez, udruženje; patriotizam = rodoljublje, ljubav prema otadžbini i liga (ital. liga, fr. Ligue) = udruživanje, savez.                  

Prema tome, Patriotska liga je savez svih rodoljubivih i patriotskih opredijeljenih građana koji žele da se organizuju u jednu jednistvenu organiaciju radi odbrane svoje države SRBiH/RBiH od ratne opasnosti koja se preko Slovenije i Hrvatske poput kuge prenosila na teritorij naše države. Kroz prethodna dva rata, od kojih je slovenački fingiran (JNA zlupotrebljena i izdata od strane političkog i vojnog rukovodstva SFRJ, Generalštaba) i hrvatski, koji je u prvom poluvremenu bio oslobodilački (domovinski), a u drugom agresorski, jer je izvršila agresiju na državu RBiH i izgubila. Drugi rat Srbija je vodila i izgubila protiv Hrvatske Srbija pod firmom SFRJ vodila i izgubila pet ratova. Treći rat Srbija i Hrvatska zajedno sa domaćim izdajnicim HZ-HB i SRBiH protiv suverene države RBiH i izgubile ga. Četvrti rat srbija je vodila protiv države Kosaovo i izgubila ga. Na karaju peti rat vodila je protiv NATO pakta i ovaj rat ona je izgubila.

Dakle rat protiv RBiH bio je prema ratnim planovima Predsjedništva SFRJ i Generalštaba JNA i političkog i vojnog rukovodstva Republike Hrvatske bio neizbježan. Sasvim je jasno da je nastavak PL nije bila slučajna ideja pojedinaca niti neke zanesenjačke grupe, već neminovnost i nasušna potreba, koju je proizvela već prisutna opasnost od agresije na narod i državu Republiku Bosnu i Hercegovinu.   

Organizacijsko-formacijska struktura Patriotske lige, kao svake moderne vojne organizacije, bila je ustrojena vertikalno (hijerarhijski) na tri nivoa komandovanja (državni, regionalni i opštinski) i horizontalno na komande i jedinice. Teritorija države podijeljena je na 7 regija i dvije subregije. Regije su: (1) Sarajevska regila; (2) Tuzlanska regija; (3) Bihaćka regija; (4) Mostarska regija; (5) Banjalučka regija; (6) Dobojska regija; (7) Zenička; Subregije: (8) Goraždanska subregija; (9) Livanjska subregija.      

Na republičkom nivou formiran je Glavni štab Patriotske lige (GŠPL RBiH), regionalim Regionalni štabovi PL, odnosno subregijama Subregionalni štabovi PL i na opštinskom nivou Opštinski štabovi i jedinice. Komandovanje je funkcionisalo prema organizacijsko – formacijskoj strukturi, kao što se vidi, na tri nivoa.   

Ovim je funkcionalna organizacija PL uspostavljna, pripreme su se počele užurbano odvijati. Ogroman broj građana iz svim opštinama obavlještavao nas je o problemima, strahu i prijetnjama kojima su bili izloženi, razlika je bila samo u tome da li se to radilo pod patronatom Srbije ili Hrvatske sa domaćim izdajnicima – kvislinzima. Prireme za odbranu države funkcionisale su pod stalnom prismotrom obje obavještajne službe susjeda.

Kompletnom organizacijom komandovao je Glavni štab Patriotske lige preko RšPL, a Regionalni štabovi komandovali su  opštinskim štabovima i jedinicama. 

Veliku većinu GŠPL činili su profesionalni oficiri (70%), koji su napustili JNA, njih 60% dobrovoljno došlo iz drugih država i stavilo se na raspolaganje državnom rukovodstvu, dovodeći u rizik da budu ubijeni oni i porodica, bez plate, stana, odnosno bez ikakvih primanja obavili su kompletne pripreme.

Nakon završenih priprema za odbranu pristupili smo organizovanju Vojnog savjetovanja od 07. do 09. 02.1992. godine u Mehurićima kod Travnika. Savjetovanje je organizovao i realizovao Glavni štab Patriotske lige, pod rukovodstvom generala Mehe Karišika komandanta GŠPL RBiH, kome su prisustvovali Regionalni/subregionalni štabovi PL.

Na Vojnom savjetovanju donesene su sljedeće odluke: (1) Usvojena je odbrambena doktrina RBiH; (2) Grb srednjovjekovne Bosne sa šest ljiljana usvojen je kao znak na kapama i uniformama štabova i jedinica; (3) usvojena je organizacijsko- formacijaska struktura po kojoj je naređeno da se prema stvarnim mogućnostima formiraju jedinice od odeljenja do brigade; (4) usvojen jedenstven komandni  sistem i strogo poštovanje hijerarhije; (5) naređeno je da se zaprečavaju putevi, ruše mostovi na Drini i na sve moguće načine ometaju jedinice i komande JNA; (6) organizovano smo pristupliti prihvatanju starješina i vojnika iz JNA; (7) u sistem odbrane Patriotske lige uključili smo sve zdrave dijelove bivše TO; (8) jedinice i komane Ministarstva unutrašnjih poslova spojili smo u jedinstven sistem komandovanja.  

Što se tiče političkog rukovodstva na svim nivoima nejveći dio je u duhu iskrenih patriota potpuno se posvetio pomaganju priprema za odbranu zemlje, što je bila njihova ustavna obaveza, ali jedan dio je radio za neprijatelje (izdaja), posebno u Istočnoj Bosni, Posavini i Hercegovini.

Putujući iz Makarske u Sarajevo radi obilaska porodice često sam sretao velike kolone vozilima sa zastavama Srbije  i Srpske pravoslavne crkve iz kojih se pucalo iz svihvrsta oružanja, a koje su navodno obilazile stratišta iz II SR, a imale su cilj zastrašivanje nesrpskog naroda.

Srpski narod je bio do zuba naoružan, nije puno zaostajao ni hrvatski narod, dok je bošnjački narod bio slabo naoružan.

Putujući iz Baškog polja u Sarajevo radi obilaska porodice i penjući se vozilom noću uz Bradinu, iz okolnih sela pucalo se iz svih vrsta naoružanja, tako da mi više nije palo na pamet da putujem noću, već sam uvijek nastojao da prije mraka prođem tunel na Ivanu. Ratna drama je počela već 1987. godine i postala dio svakodnevnice u RBiH, koju je karakterisala: opšta nesigurnost, organizovane pljačke nesrpske imovine, švrc oružja i vojne opreme, premlaćivanja, ubista c ciljem potpune distrofije države RBiH.    

                                                                                                                                                               

Slični članci

Back to top button