BiHPolitikaVijesti

Mijatovićevo uobičajeno “izjednačavanje strana”: Poredi Nešića sa Zahiragićem

Idiot Bosanac, usput i Srbin”, Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, sinoć je imao još jedan svoj uobičajeni televizijski performans u kakvima uporno pokušava povući znak jednakosti između ljudi, organizacija, događaja…, koji se ne mogu dovesti u istu ravan. Psovao je i prijetio političkom odmazdom koalicionim partnerima. 

Da ne bude zabune, “idiot Bosanac, usput i Srbin” su njegove riječi kojima je opisao samoga sebe.

Ovog puta je Mijatović izjednačio Nenada Nešića, novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, imenovanog zahvaljujući glasovima i “Trojke”, kojoj pripada SDP te Harisa Zahiragića, zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Osim ustaljenog izjednačavanja SDA, HDZ-a i SNSD-a, od kojih su posljednje dvije stranke koje zagovaraju etničke pa i teritorijalnu podjelu BiH, Mijatović sada u istu ravan stavlja otvorene negatore genocida u Srebrenici, među ostalim odlikama koje oslikavaju lik i djelo Nešića, sa Zahiragićem.

– Eto vam Nešića. Eto vam Vukanovića (Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a). Eto vam Zahiragića. Koga god, bez želje da vrijeđam bilo koga – nabrajao je Mijatović na Face TV-u.

Izjednačavanje onih koji su otvoreno protiv Bosne i Hercegovine i onih koji svojom politikom i javnim djelovanjem ne podrivaju BiH, Mijatovićeva je ustaljena praksa.

Nakon uhu ugodnih riječi u vezi s državom i njegovim, kako sam tvrdi, zalaganjem za nju, Mijatović se vrlo često u javnim istupima potrudi provući i neko “izjednačavanje strana”, koje na prvu prolazi neopaženo a potom postaje prihvatljiv politički i općenito javni narativ. U ovom slučaju Zahiragić je, podrazumijeva se, samo sinonim za SDA i dio bošnjačkog nacionalnog korpusa koji se na taj način predstavlja kao pandan “četnicima i neočetnicima” kako Mijatović i sam naziva spomenute političare iz entiteta RS.

To je isti onaj narativ u kojem se izjednačavanju četnici, ustaše i balije koji je sada već prihvaćen kao činjenica. Dakle, pripadnici fašističkih pokreta izjednačavaju se sa balijama, što je naziv koji se udomaćio kao pogrdan izraz za muslimane, Bošnjake, na ovim prostorima.

Jedna od Mijatovićevih uravnilovki bila je i ona u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SCP), Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u BiH (IZ). Osim što ih je nazvao “ograncima fašističkih organizacija”, Mijatović je tako u istu ravan stavio IZ koja djeluje u skladu sa Ustavom i zakonima BiH, ne propagira bilo šta pogubno za BiH, naprotiv, te SPC čiji su visokopozicionirani sveštenici otvoreno huškali na rat devedesetih i blagosiljali oružje. Osim toga, poglavari SPC-a otvoreno negiraju BiH kao državu, njenu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet.

Tako je bivši patrijarh Irinej RS nazivao “najmlađom srpskom državom” a ni aktuelnom Porfiriju ne manjka “srpskog sveta” u javnim istupima, uz proslave datuma koji su označili početak genocida nad bošnjačkim stanovništvom u BiH.

Stoga, Mijatovića se ne može doživjeti kao ozbiljnog probosanskog političara, kakvim se predstavlja, sve dok potura takve uravnilovke u javnom prostoru. Bez obzira činio to svjesno ili nesvjesno, zanesen kvaziljevčarskim idejama koje je prije koju godinu otkrio.

Slični članci

Back to top button