Foto: Fena

Ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks najavio je da će Agencija za nauku i visoko obrazovanje uskoro akreditirati Sveučilište u Mostaru, čime bi diplome s ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH vrijedile u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

“Jedan od prvih koraka koji će slijediti jest akreditiranje sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za nauku i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces kompletnog akreditiranja s izdavanjem dopusnice završi, diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će priznate u Republici Hrvatskoj, a nakon toga automatski i na teritoriju Europske unije”, rekao je Fuks danas u Mostaru.

On se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te posjetio Sveučilište u Mostaru, gdje je razgovarao s rektorom Zoranom Tomićem.

Ministar Fuks je ocijenio kako je proces akreditiranja visokoškolske ustanove jako zahtjevan te da će možda biti potrebno ispraviti pojedine segmente administrativnog i akademskog djelovanja.

“Ja sam siguran da će taj proces ići u dobrom smjeru i razmjerno brzo”, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja.

Najavio je nastavak podrške i pri reformi obrazovnog sistema u BiH navodeći kako je Hrvatska u procesu kurikularnih prilagodbi i reformi koje se provode uz značajnu podrškuu iz fondova Europske unije.

Ministar Fuks ocijenio je veoma značajnim što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji navodeći to kao veliku mogućnost za korištenje dodatnih financijskih sredstava iz fondova EU.

“Čitav sistem Sveučilišta u Mostaru se sada može dodatno unaprijediti i poći naprijed ulazeći u alijansu europskih sveučilišta što je trend iz Brisela”, kazao je.

Čović je rekao da je s ministrom Fuchsom razgovarao o održavanju naučnog skupa, koji se redovno na proljeće održava u Neumu, a ove će godine biti posvećen nauci i njenom utjecaju u integracijskim procesima s EU, piše bhrt.ba.

By nk 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *