DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

NAGRADNO PUTOVANJE Učenice Srednje škole Konjic putuju u Istanbul

Početak 2023. godine označen je uspješnim rezultatima na Prvom međunarodnom nagradnom takmičenju za učenike srednjih škola pod nazivom „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“. Takmičenje je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a održano je u subotu, 24. decembra 2022. godine prema utvrđenom rasporedu po muftijstvima.

Pod mentorstvom Mesuda Džajića, profesora islamske vjeronauke, našu školu su tom prilikom predstavljale:

? Maida Biber – učenica četvrtog razreda opće gimnazije i

? Emina Džajić – učenica trećeg razreda matematičko-informatičke gimnazije.

Pokazavši znanje iz historije Bosne i Hercegovine, kulturne historije islama, bosanskog jezika, savremene likovne i muzičke umjetnosti, učenica Maida Biber je s osvojenih 98 bodova podijelila prvo mjesto s učenicom Aminom Šarančić iz Mostara, dok je Emina Džajić s 94 boda na nivou Mostarskog muftijstva zauzela drugo mjesto.

Za svoj uspjeh bit će nagrađene putovanjem u Istanbul u okviru kojeg će posjetiti objekte i znamenitosti tvoraca bošnjačkog porijekla.

Osim osnovnog naučnoistraživačkog i edukativnog cilja ovog značajnog takmičenja, cjelokupni projekt „tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama”.

Nagrađenim učenicama čestitamo, a organizatoru takmičenja se iskreno zahvaljujemo. – saopćeno je iz Srednje škole Konjic.

Slični članci

Back to top button