HercegovinaVijesti

Zrak u Mostaru zagađen i nezdrav za disanje

Već drugi dan zaredom kvaliteta zraka u Mostaru je loša te zrak nije zdrav za disanje, pokazuju jutrošnja mjerenja.

Aplikacije za očitanje kvalitete zraka, koje podatke dobivaju sa mjernih postaja, očitale su u srijedu ujutro u 7 sati u Mostaru indeks kvalitete zraka AQI od 138, što je označeno kao nezdrav zrak.

Sukladno tome, aplikacija je preporučila da se smanji boravak na otvorenom. Kod ovakvih zagađenja moguća je pojava pojačanih simptoma intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca disajnih organa, poput astme, ali i svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Preporučeno je da fizičke aktivnosti smanje plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. 

Sarajevo je u utorak navečer po zagađenosti zraka bio treći grad na svijetu, podaci su stranice Air Visual. Po zagađenosti su ispred Sarajeva samo Delhi u Indiji i kineski Wuhan.

Indeks kvalitete zraka izmjeren u 20.30 sati u Sarajevu iznosio je 222 i svrstava se u kategoriju veoma nezdravog. Inače, Mostar je jutros osvanuo okovan maglom kakva se ne pamti odavno. Vidljivost je bila izrazito niska, čak do te mjere da se Stari most nije vidio sa Lučkog mosta.

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/lifestyle/zdravlje/zrak-u-mostaru-i-dalje-zagaden-i-nezdrav-za-disanje/405235?fbclid=IwAR05WOfRbIm7pay-TLXroaaZtRDVB_TJIZd7aZoORR1fkhQgLzIGZEmmlzY

Slični članci

Back to top button