BiHPrivredaVijesti

Zatvoreno! McDonald's otišao iz BiH zbog kriminala

Lanac restorana brze hrane McDonald's jutros je, nakon punih jedanaest godina, prestao s radom u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ova kompanije je oduzela licencu za rad tamošnjoj franšizi zbog niza skandala.

“Da, istina je! McDonald's prestaje s radom od subote zbog niza problema. Portali su naveli tačnu informaciju”, rekao je za Hinu donedavni zaposlenik lokalne franšize McDonald'sa.

Problemi Problemi su nastali kada je Kantonalni sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom decembra naložio povrat Raiffeisen banci jednoga prostora u kojemu se nalazio McDonald's restoran. Lokalni mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola miliona eura. Raiffeisen banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza McDonald's, no nisu objavili koliko je iznos duga u pitanju.

N1 televizija je navela da je nakon te presude i niza utvrđenih nepravilnosti i kriminala, uprava kompanije za Evropu McDonald's raskinula ugovor s lokalnom franšizom, zbog čega se niz restorana koje su otvorili u Sarajevu i Mostaru zatvara od subote.

BiH u društvu s Rusijom i Bjelorusijom

Portal Raport, pak, navodi kako se BiH na taj način našla u društvu s Rusijom i Bjelorusijom. Tamo je McDonald's zatvorio restorane u znak solidarnosti s Ukrajinom, a u BiH “zbog kriminala i javašluka”, naveli su.

I niz drugih medija u BiH objavio je informaciju o zatvaranju McDonald's restortana u BiH nakon punih 11 godina rada, dok se iz McDonald's o tome nisu oglašavali. Podsjećamo, brend McDonald's prvi put je 2010. godine stigao u BiH, a u Mostaru se otvorio 2012. godine u tržnom centru Mepas Mall.

Drugi put da se McDonalds zatvara u Mostaru

Inače vlasnik licence za McDonald's je firma Gliese 581g koja je prošle godine ostvarila prihod od skoro 18 miliona KM, dok je ostala dužna 1,2 miliona KM Reiffesen banci u čijem prostoru se firma nalazi.  Mostar zatvoren i 2013. godine

No, ako uzmemo u obzir samo Mostar – ovo je drugi put da se zatvara McDonalds u Mepas Mallu. Podsjećamo, davne 2013. godine restoran je bio zatvoren i u martu te godine ponovno otvoren. Kao razlog zatvaranja bili su navedeni ”nemili razlozi”. – Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/posao/mcdonalds-zatvorio-svoja-vrata/404887?fbclid=IwAR12ySQPwSloIvXg1rPZ9WlyyyUHxNod142Hm0ruWkvcWzR6B8B0z8Hsr70

Slični članci

Back to top button