BiHDruštvoPolitika

Misle da Schmidt olovkom može sve, niko ne može sve

Na okruglom stolu su osim akademske zajednice iz političke opcije SDA sudjelovali i predstavnici te zajednice drugih političkih opcija kako bi obradili aktualne političke teme u BiH i dali svoja gledišta o njima.  

– Intelektualna zajednica bi trebala dati odgovore živimo li po standardima europskih vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, odnosno dali se bitni faktori koji kreiraju politiku u BiH pridržavaju te vrijedosti. Zatim, imaju li svi jednaka prava u politici, ekonomiji, socijalnoj zaštiti i dr., te naposljetku, imamo li jednake slobode kako što je to proklamirano europskim vrijednostima i je li ovo samo politički riječnik ili istinski sadržaj koji živimo – ukratko je uveo u temu okrugloga stola bosanskohercegovački političar i bivši predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković.

Autor: FENA

Zlatan Begić, profesor Ustavnoga prava s Pravnoga fakulteta Univerziteta u Tuzli i zastupnik u državnom Parlamentu ispred DF je kazao kako je i formu i suštinu univerzalnih europskih vrijednosti “ukrao u izbornoj noći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izmijenivši pravila izbornoga postupka”, odnosno donoseći odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Po njemu, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odbacio je time sve obveze kojima je vezan kako iz Europske konvencije tako i presuda Europskoga suda za ljudska prava ali i Ustavnoga suda F BiH.

Smatra da se oni na akademskoj i znanstvenoj razini moraju početi baviti vladavinom prava, šta ona znači, šta propisuje Daytonski mirovni sporazum, šta znači ratifikacija međunarodnih instrumenata i dr.

– Također, kakva je pozicija visokoga predstavnika u smislu međunarodnog i unutarnjeg prava i da li on može da se ponaša na način kako se ponaša, tj., na neobuzdan način mimo bilo kakvih normi međunarodnog prava i normi sadržanih u Okvirnom mirovnom sporazumu i smije li da ignorira presude Suda za ljudska prava i pravne obveze iz čina ratifikacije Europske konvencije i sporazuma te da se  stihijski ponaša kako mu se tko sviđa te tako donosi te odluke. Posebno je opasno što čujem iz Sarajeva da olovkom može sve. Niko ne može sve!.- istaknuo je uz ostalo prof. Begić.

Smatra kako ta odluka nije u skladu s Okvirnim sporazumom i pravnim obvezama BiH koje je preuzela na putu ka EU. 

Pisac i savjetnik bivšeg člana Presjedništva BiH Šefika Džaferovića Haris Imamović govorio je o pitanjima koje se tiču povijesti, identiteta i države u BiH u regionalnom i širem kontekstu.

Imamović je pokušao također da definira Europu, kako je kazao, kao jedan kompleksan i raznovrstan pojam i njezin odnos prema BiH uzimajući u obzir činjenicu da u BiH žive ljudi različitih vjerskih pripadnosti, a govorio je i odnosu određenih političkih faktora u Europi prema BiH.

– Slično kao u doba Austro-Ugarske, nama je potrebna Evropa, ne zbog nje, koliko zbog nas. Ne zato što nam je potrebna njena vlast, nije nam potrebna njena vlast, naročito ne kolonijalna. Potrebno nam je ono što možemo uzeti iz europske civilizacije, a dobro je za nas. Uz naučni, privredni i druge forme razvoja, to je prvenstveno set pravila, odnosno univerzalnih vrijednosti onako kako su definisane poveljama EU ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava. Europa nam nije potrebna kako bi nam dala zamjenu za naše etničke i vjerske tradicije, ili nas stigmatizirala zbog našeg identiteta, bilo da smo Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Jevreji, Romi ili dr. Naprotiv, potrebna nam je, kako bismo, po ugledu na njenu pravnu stečevinu, gradili društvo u kojem ćemo, budući dovoljno obrazovani i snažni, moći se zaštititi od stigmatizacije, razvijati se, živjeti u miru i slobodi, koliko to bude moguće, kazao je Imamović.

Slični članci

Back to top button