BiHPolitikaVijesti

Bećirović nagovijestio da će podržati imenovanje Borjane Krišto: Ne izmišljamo toplu vodu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se uoči sutrašnje sjednice i glasanja o mandatarki Borjani Krišto za novo Vijeće ministara te poručio da će u svemu poštovati zakone i Ustav države te da ništa neće utjecati na njegovu politiku o NATO putu zemlje.

Kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bećirović navodi da to pitanje nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine. Ipak, Bećirović je nagovijestio da će sutra na sjednici glasati za davanje mandata Borjani Krišto i to podsjećanjem kako su i ranije kadrovi HDZ-a, ali i SNSD-a dobijali mandat od Predsjedništva.

“Primjera radi, članovi Predsjedništva BiH za predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenovali su Vjekoslava Bevandu (HDZ) 2010. godine i to Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (SDP) i Nebojša Radmanović (SNSD). Denisa Zvizdića (SDA) 2014. godine Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) i Zorana Tegeltiju (SNSD) 2018. godine Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD). Dakle, 2022. godine ne izmišljamo ‘toplu vodu’ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, ističe Bećirović.

Imenovanje će se, ističe, obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH.

“Uzgred rečeno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije Općih izbora 2022. javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati”, podcrtava Bećirović.

O NATO putu

Dalje se osvrnuo i o NATO putu BiH te istakao da pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način utjecati na njegove stavove o NATO-u.

“Nikada neću povući nijedan potez koji će usporiti put države u NATO savez. Nasuprot tome, podržat ću svaki potez i svaku mjeru koja će ubrzati put države Bosne i Hercegovine u NATO. Sporazum predsjednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka”, poručio je Bećirović.

Naglasio je da stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada nisu mogli i nikada neće moći biti iznad Ustava BiH, zakona Bosne i Hercegovine i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

Ističe da je njegova obaveza i dužnost da poštuje i provodi naprijed navedene pravne akte i odluke. I svi drugi politički zvaničnici u Bosni Hercegovini imaju dužnosti poštovati ih i provoditi u skladu sa njihovim nadležnostima.

Naveo je da “ljudima treba govoriti istinu i ukazati na činjenice da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

“Ustav BiH se mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH a ne putem stranačkih sporazuma. Zakoni Bosne i Hercegovine se provode sve dok se ne promijene u najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine”, kaže Bećirović.

To se, kako je naveo, između ostalog odnosi i na Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine a posebno na član 84.

“U njemu precizno piše da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”, navodi Bećirović.

U vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u, Bećirović kaže da nema nikakve dileme.

“Oni pojedinci ili političke stranke koje žele da to promijene neka pokrenu proceduru izmjena i dopuna navedenog zakona”, dodaje on.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button