VijestiZanimljivosti

Đaci prvaci postajali pioniri: Na današnji dan nekada se slavio Dan republike Jugoslavije

Foto: Arhiv Dnevni Avaz

Današnji datum, 29. novembar, u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji bio je veoma važan. Slavio se kao Dan republike i bio je jedan od najvećih državnih praznika.

Ovaj datum je ujedno i godišnjica drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, održanog 29. novembra 1943. godine, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije.

Na zasjedanju su donesene odluke ustavnog karaktera, izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, a 29. novembar zapisan je kao datum stvaranja nove države.

Dan republike slavio se od 1945. godine i bio je jedan od najvećih praznika. Taj datum, mnogi kažu, predstavlja vizionarsko-sanjarsku odluku o federalnom uređenju Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

Kao posebna odluka AVNOJ-a, Josipu Brozu Titu dodijeljena je tada titula maršala Jugoslavije.

Također, prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se sa dva neradna dana.

Đaci prvaci su postajali pioniri, dijeljenja su ordenja, a u glavnim gradovima republika održavane su svečane akademije, pucani počasni plotuni. Nagrada AVNOJ-a ustanovljena je 1964. godine, a dobijali su je intelektualci, istaknuti građani, radnici i seljaci.., piše Dnevni Avaz.

Slični članci

Back to top button