DruštvoNVOVijesti

Aarhus centar angažovao stručnjake za izmjene Nacrta Zakona o vodama FBiH

Vode su opće dobro i kao takve su pod posebnom zaštitom Bosne i Hercegovine, Federacije, kantona, grada i općine. Konkretno, u Federaciji BiH Zakonom o vodama, uređuje se način upravljanja vodama unutar njene teritorije. Upravljanje vodama obuhvata zaštitu voda, korištenje voda, zaštitu od štetnog djelovanja voda i uređenje vodotoka i drugih voda, a ovim Zakonom uređuju se i vodno dobro i javno vodno dobro, vodni objekti, pravna lica i druge institucije nadležne za pojedina pitanja upravljanja vodama i druga problematika vezana za vode u Federaciji BiH.

Da ne bismo u cjelosti prepisali Zakon o vodama FBiH, prethodne rečenice su njegova srž i ono čega treba da se svi držimo i poštujemo. Naravno, svaki Zakon, pa i ovaj ostavlja prostora za izmjene i dopune. Upravo iz tog razloga, Aarhus centar u BiH je raspisao javni poziv i odabrao stručnjake koji već rade na prijedlozima izmjene Nacrta Zakona o vodama FBiH.

Za stručni dio analize zadužen je akademik, pr.dr. Muriz Spahić, osnivač Udruženja geografa BiH i bivši dekan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a pravni dio analize povjeren je Maji Mirković, magistrici prava, čija oblast ekspertize obuhvata međunarodno javno i krivično pravo.

Odabrani stručnjaci će raditi na prijedlozima izmjene Nacrta Zakona o vodama FBiH, a izmjene će se naročito ticati problematike izgradnje malih hidroelektrana na području FBiH.

Spahić i Mirković će prijedloge predstaviti na Okruglom stolu koji će organizovati Aarhus Centar u BiH krajem marta u Sarajevu.

Kontakt:

Lajla Ćesko, PR projekta Prekini lanac korupcije: “Zaštitimo rijeke”

e-mail: lajla.cesko@aarhusbih.ba

Saopćenje je rađeno u okviru projekta Prekini lanac korupcije:“Zaštitimo rijeke!” koji je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od strane CCI uz finansijsku podršku USAID”. Sadržaj saopćenja je isključiva odgovornost Resursnog Aarhus centra i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Slični članci

Back to top button