BiHNekategorisanoVijesti

Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne promjena

Prethodnih dana postavljeni su temperaturni rekordi čime je april ove godine jedan od najtoplijih od kada postoje mjerenja u Bosni i Hercegovini. Međutim, od večeras nam slijedi drastična promjena vremenskih prilika.

Jučer su u mnogim gradovima postavljeni rekordi za najvišu izmjerenu temperaturu u aprilu. Na listi najtoplijih gradova našli su se Zenica, Bihać, Bugojno, a na visoka temperatura za ovo doba godine izmjerena je i na Bjelašnici gdje je u 15 sati bilo 14 stepeni.

Prema prognozi meteorologa sa BHMeteo.ba, pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme se nastavlja se sve do utorka (16.04.) poslijepodne.

Glavnina topline bit će danas na sjeveroistoku Bosne gdje bi temperature mogle dostizati lokalno do 33 stepena Celzijusovih. Jugo sutra u postepenom jačanju uz lokalno jake udare – pred promjenu vremena. Od utorka poslijepodne i navečer slijedi promjena vremena uz osjetan pad temperature, pojačan sjeverac i padavine.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), sutra jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje.

Na planinama kiša će prelazit u susnježicu.

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Za srijedu se prognozira oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom. U nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne je moguć snijeg ili susnježica. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren južni, tokom noći u skretanju na sjeverni. Jutarnja temperatura zraka u Bosni od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna u Bosni od 2 do 8, na jugu zemlje od 8 do 15 stepeni.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura od 0 do šest, na jugu do osam, a najviša dnevna od dnevna od devet do 16 stepeni.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button