BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaMagazinSvijetVijestiZabavaZanimljivosti

KONJIC Svijetla reflektora spremna za 22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Inas Jablan iz Amaterskog pozorišta “Neretva” Konjic najavljuje početak 22. Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH koji počinje sutra, 15. aprila 2024. godine.

“Ove godine u Konjic dolaze grupe iz 19 gradova Bosne i Hercegovine”, kaže Jablan, ističući brojne sudionike iz Kaknja, Tuzle, Žepča, Zavidovića, Bugojna, Visokog, Bileće, Kupresa, Doboja, Donjeg Vakufa, Zenice, Sarajeva, Živinica, Modriče, Goražda, Prnjavora, Dervente, Zvornika i domaćina Konjica.

Natjecateljski program bit će održan u dvije kategorije: dramske sekcije srednjih škola i amaterska pozorišta. Jedna od novina ove godine je uvođenje posebne grupe čiji će sudionici sudjelovati u dramskim radionicama tokom Festivala, a rezultate svog rada predstaviti na svečanoj ceremoniji zatvaranja. Osim toga, oni će glasati za najbolju predstavu Festivala.

Svečano otvaranje 15. aprila uljepšat će plesne koreografije i ples na svili članova plesnog kluba “Vermelho” iz Mostara.

Stručni žiri Festivala sastoji se od istaknutih imena bh. kazališne scene: Vahida Durakovića (dramaturga iz Bogojna), Ene Husić (glumice iz Konjica), Domagoja Nižića (glumca iz Ljubuškog) i Armina Filipovića (glumca iz Tuzle).

Nakon svečane ceremonije zatvaranja, nagrađeni sudionici i gosti Festivala uživati će u gurmanskim specijalitetima pod vodstvom chefa Benjamina Zahirovića, a za zabavu će se pobrinuti bend “Dva i po’ čo'eka”.

Festivalska publika uživat će i u izboru za najbolju glumicu i glumca večeri, teatarskom kvizu i muzičkom programu u izvedbi članova i prijatelja AP “Neretva”.

Bogata povijest Amaterskog pozorišta “Neretva”

Amatersko pozorište “Neretva” Konjic osnovano je 1947. godine i kroz svoju bogatu povijest djelovalo je u raznim sekcijama: dramskoj, muzičkoj, folklornoj, likovnoj, foto-kino itd. Unatoč brojnim poteškoćama, “Neretva” i danas aktivno djeluje i doprinosi kulturi i obrazovanju.

U okviru dramske sekcije djeluju tri grupe: dječja scena, omladinska scena i velika scena. Od 2003. godine “Neretva” organizira Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, koji je s vremenom postao značajan kulturno-obrazovni događaj za mlade u BiH.

Festivalska statistika i značaj

Kroz 21 godinu Festivala prošlo je 130 dramskih sekcija i pozorišnih grupa iz 57 gradova, s ukupno 7.114 sudionika i 415 izvedenih predstava. Stručni žiri Festivala do sada je brojio 37 profesionalnih kazališnih radnika.

“Ove brojke potvrđuju da je Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva jedan od najvećih i najznačajnijih kulturno-obrazovnih događaja za mlade u Bosni i Hercegovini”, ističe Jablan.

Festival ima i edukativnu funkciju kroz radionice s profesionalnim umjetnicima i predavačima, te kroz razgovore o predstavama. Cilj je sudionicima pružiti cjelovito pozorišno iskustvo i proširiti njihova znanja o ovoj umjetnosti.

“Također želimo ovaj edukativni segment proširiti i na škole kroz radionice organizirane u suradnji s profesorima”, kaže Jablan.

Kulturološki značaj Festivala ogleda se u raznolikom repertoaru koji uključuje klasična i savremena djela. Festival je postao redovan dio kalendara mnogih škola, grupa i amaterskih teatara širom Bosne i Hercegovine. Brojke govore same za sebe i pokazuju koliko je mladima potreban prostor za kreativno izražavanje i aktivno djelovanje.

Ovaj projekt ima značajnu kulturno-umjetničku dimenziju koja mlade tokom cijele godine motivira na ostvarivanje konkretnih umjetničkih projekata. Pored mladih koji direktno učestvuju u radu na predstavama, naš cilj je i animirati što veći broj srednjoškolaca, ali i ostalih građana Konjica da posjetom predstava doprinesu razvoju i podizanju nivoa kulture u našem gradu”, zaključio je Jablan.

Slični članci

Back to top button