HercegovinaJablanicaKonjicMagazinNekategorisanoVijestiZanimljivosti

Cvjetanje algi Jablaničkog jezera

U Jablaničkom jezeru, kako smo već pisali, ponovo je došlo do cvjetanja algi. To se događa već nekoliko godina zaredom, zajedno sa zagrijavanjem jezera.

Posljednje tri ili četiri godine nastaju ružni prizori smeđeg “zagađenja” algama koje rastu zbog ispuštanja fosfata koje im služi kao gnojivo.

Na Facebook stranici Udruženja “Zeleni Neretva Konjic” ranije su objavili fotografije užasnog stanja zagađenog Jablaničkog jezera, a danas, 11. aprila, i ekipa portala Radiosarajevo.ba je posjetila lokaciju i uvjerila se u situaciju.

Predstavnik ribara iz Konjica Hrabren Kapić kazao je ranije za Hercegovina.info kako prema njegovim saznanjima ove alge zasad ne štete ribljem fondu: “Postoje druge alge koje se mogu pojaviti i uzimiati kisik iz vode što može ugroziti riblji fond. To je taloženje koje se događa godinama i nakon nekoliko decenija se u uzvodnim akumulacijama koje filtiraju vodu pokazuje. Najviše tome doprinosi zagrijavanje vode. Ne može se tu puno toga napraviti, da neko vodi računa o tome i da se radi na smanjenju koncentracije ispuštanja fosfata možda bi se i moglo spriječiti. Nije to samo industrija, tu su deterdženti isto u pitanju. Ljudi za ovo kažu da je zagađenje, ali to nije izravno zagađenje, to je posljedica zagađenja.”

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora koja je dužna brinuti o kvaliteti voda na području Hercegovačko-neretvanskog kantona istakli su sljedeće ovim povodom: “U Agenciju za vodno područje Jadranskog mora su zaprimljene slike Jablaničkog jezera koje ukazuju na pojavu cvjetanja kao i ranijih godina. Organiziran je izlazak na teren i uzimanje uzoraka. S obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, ovakve pojave se mogu očekivati i u narednom periodu. Prilikom dosadašnjih pojava cvjetanja algi nije bilo zabilježenih pojava uginuća riba. Agencija će nastaviti pratiti situaciju i informirati javnost putem web stranice.”

RadioSarajevo

Slični članci

Back to top button