DruštvoHercegovinaKonjicPolitikaVijesti

VLADA HNK Prioriteti u obrazovanju – očuvanje radnih mjesta i odgovorno finansiranje

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održala je sastanak sa čelnicima četiri sindikalne organizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja. Tom prilikom, Vlada je predstavila dosadašnje mjere za poboljšanje položaja zaposlenih u obrazovanju, uz istovremeno upozoravanje na ograničene fiskalne mogućnosti.

Vlada je preuzela upravljanje Kantonom u periodu smanjenog budžeta i već preuzetih obaveza. Ipak, ističu da je prioritet očuvanje svih 3.080 radnih mjesta u 78 škola (49 osnovnih i 29 srednjih).

Mjere Vlade za unaprjeđenje školskog sistema

  • Usvojeni su odgovarajućih standarda i normativa: Pedagoški standardi, Pravilnik o napredovanju i Pravilnik o stručnom nadzoru.
  • U izrada su pravna dokumenta: Pravilnik o stipendijama, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakon o obaveznom predškolskom odgoju, Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o kulturi u HNK-u.
  • Sindikatima na sastanku održanom 8. aprila 2024. godine ponuđeno – uvođenje mentora i savjetnika sa dodatkom na platu (3-5%) utvrđeni za jednogodišnji period uz mogućnost povećanja u budućnosti. Zatim, – isplaćivanje naknada članovima komisija za polaganje stručnih ispita.
  • Vlada je smanjila broja učenika po razredu (14-24 u srednjoj i 27 u osnovnoj školi).
  • Povećanje i zakonsko uređenje statusa asistenata u nastavi (primanja sa 700 na 800 KM, regres, godišnji odmor, naknada za prevoz).
  • Povećanje platnih koeficijenata spremačica (sa 1.21 na 1.31).

Vlada je naglasila značajna finansijska ulaganja u ove mjere, posebno zbog zatečenog stanja budžeta.

Otvorena komunikacija i budući koraci

Vlada je izrazila želju za kontinuiranom komunikacijom sa sindikatima. U slučaju većeg priliva poreznih sredstava, ponudili su povećanje plata nastavnicima.

Vlada se obavezala na povećanje ličnih dohodaka za procenat rasta budžeta koji premaši planirani. Na primjer, za povećanje budžeta od 10% iznad plana, povećale bi se i plate za 10%.

Vlada je jasno istakla nemogućnost preuzimanja neodrživih finansijskih obaveza i davanja lažnih obećanja, prioritet stavljajući na stabilnost kantonalnih finansija.

Slični članci

Back to top button