BiHHercegovinaVijesti

Ministar Dizdar: Premijer i Vlada Federacije BiH su aktivno uključeni u slučaj napada na stolačke mladiće

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine aktivno su se uključili u slučaj napada na mladiće iz Stoca.

Saopćio je ovo federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je dodao da se očekuje privođenje odgovornih za ovaj napad.

Ministar Dizdar je kazao da su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i on jutros primili jednog od mladića iz Stoca i njegovog oca.

Također, ministar Dizdar je jutros o ovom incidentu upoznao i sve ključne predstavnike međunarodne zajednice u BiH, kojima je zahvalio na podršci i angažmanu.

– U stalnoj smo komunikaciji s predstavnicima nadležnih organa, od FUP-a do lokalnih organa. Jedna od pozitivnih stvari u ovom mučnom događaju je što su se građani uključili i daju značajan doprinos naporima za rasvjetljenjem cijelog događaja. Zbog svega navedenog, uzimajući u obzir podatke koji su nam dati na uvid, vjerujemo da će počinitelji nedjela biti u kratkom roku identificirani – kazao je ministar Dizdar.

Federalni ministar je poručio da sankcija za počinitelje mora biti najstroža moguća, kako bi ovaj slučaj poslužio za primjer i kako bi se odvratili neki budući huligani i razbojnici od činjenja sličnih nedjela.

– Ma koliko to bilo teško, pozivam građane na strpljenje, uz suzdržavanje od svake vrste neprimjerene reakcije ili odgovora. Institucije su te na kojima je da reaguju – poručio je ministar Dizdar.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak se također oglasio povodom  napada u Stocu u kojem su povrijeđena četiri mladića.

– Napad na četvericu mladića u Stocu opravdano je uznemirio građane Bosne i Hercegovine i izavao osjećaj nesigurnosti. Obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i Kantonalnog tužilaštva HNK je da poduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi u najkraćem roku rasvjetlili ovaj slučaj. Pomno pratimo i nastavit ćemo pratiti razvoj situacije, a FUP u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova je spreman pružiti svaku vrstu pomoći MUP-u HMK u što bržem rasvjetljavanju ovog krivičnog djela – rekao je ministar Isak.

Federalni ministar unutrašnjih poslova kaže da je njegov stav kako se počinitelji, zbog brutalnosti napada, trebaju najstrožije kazniti, te da pravosudne institucije moraju poslati jasnu poruku kako nema ni najmanje tolerancije prema ovakvim dešavanjima.

Slični članci

Back to top button