BiHDruštvoVijesti

KUPOVINA ‘PREKO GRANICE’: DA LI JE ISPLATIVIJE KUPOVATI U BIH ILI U HRVATSKOJ?

U prošlosti je bilo uobičajeno da građani pograničnih područja BiH koriste priliku i odlaze u Hrvatsku po povoljnije cijene raznih proizvoda, uključujući meso, mlijeko i mliječne proizvode.

Međutim, danas su situacija i navike potrošača znatno promijenjene zbog različitih faktora poput pravila na granici i rasta cijena u BiH.

Razlike u cijenama između BiH i Hrvatske nisu uvijek velike, što dovodi do podijeljenih mišljenja među potrošačima.

Dok neki smatraju da se putovanje u Hrvatsku radi kupovine ne isplati zbog malih razlika u cijenama, drugi ističu da se zbog povrata PDV-a u Hrvatskoj može ostvariti ušteda, posebno kada su u pitanju velike kupovine.

Jedna od najatraktivnijih destinacija za šoping preko granice je Lidl, gdje su cijene često povoljnije nego u BiH, a postoji i mogućnost povrata PDV-a.

Primjerice, za 250 grama maslaca u BiH se često izdvaja više novca nego za čak kilogram maslaca u Hrvatskoj, gdje su cijene često niže, piše Večernji.ba. Osim razlika u cijenama, potrošači u BiH suočavaju se s kontinuiranim poskupljenjem raznih proizvoda, uključujući osnovne namirnice poput riže, hljeba, mlijeka i mesa.

Cijene nekih proizvoda u petogodišnjem su razdoblju značajno porasle, što dodatno utječe na financijsku situaciju potrošača.

Vecernji.ba

Slični članci

Back to top button