BiHDruštvoKonjicVijesti

Nezim Halilović Muderris: Babo bi nas se odrekao da nismo branili državu!

Dok je boravio u bolnici zbog plućne embolije Bošnjaci su širom dunjaluka dovili za njegovo ozdravljenje. Hiljade ljudi htjelo ga je posjetiti u bolnici. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine “Zlatni ljiljan”. Od svih uposlenika Islamske zajednice koji su bili u Armiji ili MUP-u RBiH Nezim Halilović Muderris imao je najveću vojnu poziciju, bio je komandant brigade – 4. muslimanske slavne brigade.

Rođen je u Žepi, nakon škole zaposlio se kao imam u Konjicu, tu dočekuje agresiju. Stavlja se na raspolaganje Armiji R BiH i do kraja agresije ostaje u zemlji. Svjedok je i učesnik mnogih bitaka: Igmana, Treskavice, Vlašića… Teško je ranjavan s gelerima koji su još u tijelu. Svjedok džennetskih ljepota u trenucima kada je njegovo tijelo lebdjelo na granici života i smrti.

Kada govori o rahmetli Aliji Izetbegoviću naziva ga “moj predsjednik” i “moj vrhovni komandant”. Danas ga neki zlonamjernici nazivaju većim SDA-ovcem od Bakira Izetbegovića, na šta on kaže da je na “predsjedniku Bakiru odgovornost”, a da je on jedan od onih koji samo pomaže koliko može, piše Stav.

Podcast “Stava” 8. korpus kojeg vodi publicist i novinar Anes Džunuzović pogledajte na:

stav.ba

Slični članci

Back to top button