BiHSportVijesti

Preokretom u posljednjim minutama Ukrajina okončala san Bosne i Hercegovine o Evropskom prvenstvu u Njemačkoj

Večeras je na Stadionu “Bilino polje” u Zenici odigrana utakmica polufinala baraža kvalifikacija za UEFA Evropsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

U utakmicu koja je dio posljednje faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se igra u Njemačkoj ove godine, obje reprezentacije su ušle u različitim raspoloženjima.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su utakmicu dočekali u ne baš najboljoj atmosferi, s obzirom na izrazito loš nastup u kvalifikacijama. U grupi I sa Portugalom, Slovačkom, Luksemburgom, Islandom i Lihtenštajnom, naša reprezentacija je završila pretposljednja sa devet osvojenih bodova. Uz Bosnu i Hercegovinu baraž su izborile i reprezentacije Luksemburga i Islanda.

Ukrajina je, sa druge strane, završila kao trećeplasirana u grupi C, a malo joj je nedostajalo za direktan odlazak na EURO. Italija, koja je završila na drugom mjestu i koja je aktuelni prvak Evrope, imala je identičan broj bodova kao i Ukrajina (14) ali je zbog bolje gol-razlike ostvarila direktan plasman na EURO. Iza Ukrajine su završile Sjeverna Makedonija i Malta.

Utakmica koja je odigrana večeras, odigrana je u odličnoj atmosferi na Stadionu “Bilino polje” u Zenici. Jedna od dvije “kuće” naše fudbalske reprezentacije bila je ispunjena do posljednjeg mjesta a navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i manji broj navijača iz Ukrajine, napravili su odličan ugođaj.

Na samome trenu stvari su se odvijale poprilično tvrdo i sa mnogo opreza na obje strane.

Utakmicu su malo agilnije otvorili fudbaleri Bosne i Hercegovine. U sedmoj minuti Hajradinović ubacuje loptu iz slobodnog udarca sa preko 30 metara, ali na nju niko ne stiže, a zatim dvije minute poslije i Cimirot prolazi po desnoj strani i ubacuje, ali ne pronalazi nikoga od saigrača.

U 16. minuti Hajradinović ponovo ubacuje nakon slobodnog udarca sa distance, ali lopta prelijeće sve igrače u šesnaestercu Ukrajine. Gosti nisu stvorili ni jednu ozbiljnu priliku do 24. minute kada su dobili korner, ali nakon njega nije bilo veće opasnosti.

Dok na terenu nije bilo većih uzbuđenja, navijačka grupa BH Fanaticos je skupa s ostalim navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine ponovo uputila žestoke kritike i prozivke na račun Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Istaknuli su i parole na kojima je pisalo “Prodane duše mogu da nam pu*e”, “Bh. fudbalu potreban je spas, stani uz BHF i podigni glas!”, te su istaknuli prekrižen natpis “NFSBIH”.

U 35. minuti reprezentacija Bosne i Hercegovine izvodi i svoj prvi korner nakon što su napravili dobar pritisak pred golom Ukrajine, ali nakon njega nije bilo veće opasnosti. U 37. minuti Džeko i Kolašinac su se našli u odličnoj poziciji ali zbog nesporazuma šut jednog od njih dvojice je otišao visoko preko gola.

U 44. minuti i Amar Dedić šutira sa 16 metara, ali i njegov udarac odlazi preko gola. To je bio i posljednji pokušaj u prvom poluvremenu koje je završeno bez pogodaka.

Drugo poluvrijeme je počelo u istom tonu u kakvom je trajala većina prvog poluvremena – tvrdo i oprezno sa obje strane.

Od 50. minute reprezentacija Ukrajine je više vremena provodila na polovini koja je pripadala reprezentaciji Bosne i Hercegovine, izvela je i dva kornera, ali nakon njih nije bilo veće opasnosti. U 53. minuti nakon jednog dobrog prodora Mudryka Šehić sigurno hvata loptu u svome petercu.

Ali u 57. minuti, iz prve ozbiljne prilike naše reprezentacije u drugom poluvremenu, Bosna i Hercegovina dolazi u vodstvo. Amar Dedić je šutirao sa 14 metara, lopta je zakačila Dennisa Hadžikadunića, a potom i Matviyenka i prevarila golmana gostiju, te završava iza njegovih leđa za 1:0 i eksploziju radosti na tribinama “Bilinog polja”.

Nastavili su fudbaleri reprezentacije Ukrajine u istom tonu i nakon primljenog pogotka, ali svaki izlazak naših fudbalera na polovinu Ukrajine je bio opasnost zbog viška kojeg je ofanzivna linija reprezentacije Bosne i Hercegovine lahko stvarala. U 57. minuti vidjeli smo i prvu izmjenu na utakmici. Amar Dedić, asistent Hadžikaduniću za vodeći pogodak, je napustio teren a umjesto njega je ušao Eldar Čivić.

U 73. minuti Ukrajina je bila u dobroj poziciji da izjednači. Mudryk je asistirao Konopliji u samom petercu, ali odličnom reakcijom odbrambene linije otklonjena je opasnost ispred gola Ibrahima Šehića. Dvije minute poslije i Rebrov pravi prve izmjene. Izašli su Zinchenko i Zubkov, a ušli su Malinovskyi i Gutsulyak. Odmah nakon toga i Mudryk je dobro šutirao, lopta se odbila ispred Ibrahima Šehića, ali on dobro reaguje na golu i brani njegov udarac.

U 80. minuti Serhiy Rebrov pravi novu izmjenu, te iz igre izvodi Brazhka, a uvodi Yaremchuka, što će se pokazati kao ključni potez utakmice. Potom i Savo Milošević pravi izmjenu, te izvodi Ahmedhodžića i Hajradinovića, a umjesto njih ulaze Kovačević i Pjanić.

U 82. minuti odlična prilika za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Pjanić je uputio jednu dobru loptu ali nakon gužve ispred gola Ukrajine njeni odbrambeni igrači izbijaju je daleko od svog gola.

U 85. minuti Ukrajina dolazi do izjednačenja. Mudryk je dugom loptom pronašao Konopliu na suprotnoj strani a on asistirao Yaremchuku koji iz peterca pogađa za 1:1. Samo tri minute poslije Ukrajina dolazi do preokreta. Yaremchuk prolazi po lijevoj strani i ubacuje u peterac, a Dovbyk glavom pogađa 1:2.

Felix Zwayer je sa osam minuta produžio utakmicu. U trećoj minuti su Ukrajinici imali dobru priliku iz slobodnog udarca sa otprilike 18 metara, ali Mudryk šutira pored gola.

Naši reprezentativci nisu napravili ništa ni u tih osam minuta, pa se Ukrajina pobjedom rezultatom 2:1 približila nastupu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj ovoga ljeta.

Pobjednik iz ovog duela, odnosno reprezentacija Ukrajine, u finalu baraža će odmjeriti snage sa reprezentacijom Islanda koja je savladala Izrael rezultatom 4:1. Finalni susret je na rasporedu u utorak, 26. marta, od 20:45.

Baraž kvalifikacija za UEFA Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, polufinale:

Bosna i Hercegovina 2:1 Ukrajina (Matviyenko (ag) 57’ – Yaremchuk 85’, Dovbyk)

Stadion: Stadion “Bilino polje” (Zenica). Broj gledalaca: 13.000. Sudija: Felix Zwayer (Njemačka). Pomoćne sudije: Stefan Lupp, Marco Achmüller (Njemačka). Četvrti sudija: Daniel Siebert (Njemačka). VAR sudije: Bastian Dankert, Christian Dingert (Njemačka). Žuti kartoni: Kolašinac, Gazibegović, Ahmedhodžić, Kovačević (Bosna i Hercegovina), Matviyenko, Konoplia, Yaremchuk (Ukrajina).

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Kolašinac, Hadžikadunić, Ahmedhodžić (Kovačević), Gazibegović, Krunić (Rahmanović), Hajradinović (Pjanić), Cimirot, Dedić (Čivić), Demirović, Džeko. Selektor: Savo Milošević.

UKRAJINA: Lunin, Mykolenko, Matviyenko, Zabarnyi, Konoplia, Zinchenko (Malinovsky), Brazhko (Yaremchuk), Mudryk, Sudakov, Zubkov (Gutsulyak), Dovbyk (Talovierov). Selektor: Serhiy Rebrov.

Slični članci

Back to top button