BiHSportVijesti

BiH u ‘grotlu’ zeničkog Bilinog polja dočekuje Ukrajinu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na zeničkom Bilinom polju igra polufinale baraža za plasman na Evropsko prvenstvo.

Protivnik je Ukrajina, selekcija s mnogo jačim rejtingom i skupljim igračkim kadrom. No, prednost Zmajeva svakako može biti domaći teren.

“Šansa je tu. Nismo imali dobre kvalifikacije. Ako ćemo gledati po tome, možemo reći da su Ukrajinci favoriti. Međutim, ovo su potpuno drugačije utakmice od kvalifikacijskih. Nema nikakvih favorita, šanse su 50-50. Na kraju, sve zavisi od nas, kakvi ćemo mi biti, na koncu koliko to i želimo”, izjavio je kapiten bh. nacionalnog tima Edin Džeko.

Protiv večerašnjeg protivnika još uvijek reprezentacija Bosne i Hercegovine ne zna za pobjedu. U dva do sada odigrana međusobna ogleda igrana 2021. godine u okviru grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Ukrajinci su slavili na Bilinom polju 0:2 golovima Zinchenka i Dovbyka, dok je u Lvivu bilo 1:1, Yarmolenko je doveo domaćina u vodstvo, ali je Anel Ahmedhodžić postigao gol za poravnanje i konačan rezultat.

Selektor Savo Milošević vjeruje da BiH ima snage i kvaliteta da pobijedi Ukrajinu, ali je svjestan težine zadatka.

“Da ne vjerujem da možemo ne bih ni bio ovdje, a vjerujem da isto razmišljaju i igrači. Naravno, moramo biti svjesni da će biti jako težak zadatak, da moramo biti svjesni šta je to što moramo da uradimo da bismo došli u situaciju da pobijedimo. Ja znam da možemo, znao sam i prije utakmice, a na nama je sutra da pokažemo na terenu”, rekao je Milošević.

Za našu reprezentaciju ovo je čak peti baraž. U prethodna četiri Zmajevi nisu bili uspješni, dva puta su od reprezentacije Bosne i Hercegovine bili uspješniji Portugalci. Republika Irska je bila jednom nerješiva enigma kao i Sjeverna Irska koja je također bila uspješnija od Bosne i Hercegovine. Možda je upravo ovo prilika da se razbije crna kob koja nas prati u doigravanjima za plasman na velika takmičenja.

Utakmica BiH – Ukrajina počinje u 20:45 sati. Glavni sudija je Nijemac Felix Zwayer.

Pobjednik večerašnjeg meča, 26. marta će igrati protiv boljeg iz duela Izrael – Island za plasman na EP. Nadamo se da će to biti reprezentacija BiH i da će se ta odlučujuća utakmica igrati na Grbavici.

Slični članci

Back to top button