BiHCrna hronikaDruštvoIntervjuKonjicVijestiZanimljivosti

Saobraćajna gužva ispred škole u Konjicu: Policija odgovara na pitanja čitalaca

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg dana došlo je do zastoja u saobraćaju u ulici Musala u blizini Druge osnovne škole. Portal novikonjic.ba je po ovom pitanju kontaktirao Policijsku stanicu Konjic.

Mustafa Gakić, komandir Policijske stanica Konjic dostavio je tekstualni odgovor čitateljima portala novikonjic.ba, koji se prenosi u integralnom obliku.

NK: Da li Policijska stanica Konjic raspoređuje patrole za regulisanje saobraćaja u tom periodu?

“Policijska stanica Konjic i Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Konjic svakodnevno provode aktivnosti u sklopu akcije ,,Školarac” u vremenskom intervalu od 07,30 do 08,00 te od 13,00 do 13,30 sati, sa akcentom na ulice Musala, Maršala Tita, Kolonija i Varda.

NK: Koji su razlozi za nastanak gužvi u saobraćaju oko Druge osnovne škole?

“Dana, 11. 3. 2024. godine u 11,00 sati dežurna služba PS Konjic je zaprimila informaciju da je u ul. Musala, u blizini Druge osnovne škole u Konjicu, došlo do zastoja saobraćaja.

Na lice mjesta je odmah upućena patrola policije koja je bila na terenu, međutim njihovim dolaskom na navedeni lokalitet (u roku od par minuta) konstatovali su da je zastoj već otklonjen, te je uspostavljeno normalno odvijanje saobraćaja. Istovremeno ističemo činjenicu da je u navedeno vrijeme područje uže gradske jezgre pogodilo olujno nevrijeme, sa jakom kišom koja je bila popraćena također jakim udarima vjetra.

Čini nam zadovoljstvo što ste otvorili temu gužvi u saobraćaju u određeno vrijeme i u određenim terminima u toku dana te se nadamo da ćete istu obraditi na način da prikupite informacije i stavove od što većeg broja subjekata koji na navedene okolnosti mogu iznijeti svoje stavove.

U cilju davanja doprinosa vašem istraživanju pokušat ćemo istaći par zapažanja, bez namjere da mi damo konačan zaključak. Sve u cilju da vi na osnovu fakata dožete do jasnih stavova u čemu se nalazi uzrok problema, a ne da se bavimo isključivo posljedicama. S tim u vezi, a kao odgovor na drugo pitanje ističemo sljedeće:

Posljednjih par godina je vidljivo kako JU Druga osnovna škola radi na organizacijskom principu po kome u prvoj smjeni nastavu pohada cca 75 % učenika, a u drugoj smjeni preostalih 25 %  dok je u nekom ranijem periodu organizacija rada bila na principu 50-50, te u prvu smjenu nisu išli učenici nižih razreda kojih je sada veći broj.

Ovim nikako ne ulazimo u način rada i organizaciju navedene škole, već samo ističemo činjenicu da je u jutarnjim satima značajna  koncentracija učenika nižih razreda koje roditelji većinom vozilima dovoze u školu.

Prije par godina je ulica Musala izgrađena kao moderna saobraćajnica sa kvalitetnim prostorom za kretanje pješaka, čunjevima, te sa kompletnom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Međutim i pored toga je evidentna činjenica da zbog samog položaja lokaliteta gdje je izgrađena, navedena saobraćajnica nije u mogućnosti u određenom mikro trenutku prihvatiti veliku koncentraciju vozila, a da ne dođe do kratkih zastoja.

Ističemo kako je u posljednje vrijeme došlo do naglog povećanja broja registrovanih vozila, što u konačnici daje pozitivne signale o ekonomskom napretku naše lokalne zajednice, a istodobno predstavlja i jedan od faktora koji čine dio odgovora na vaše pitanje.

Sljedeći aspekt je čisto sociološke prirode. Navedenog dana su, vjerovatno učenici nižih razreda pušteni sa nastave u vrijeme sa kojim su roditelji bili upoznati, te su i zbog vremenskih neprilika, došli po djecu na principu: jedno dijete, jedan automobil.

Navedeno potvrđuje kompletnu otuđenost društva u cjelini pri čemu se svi trudimo vršiti svojevrsnu demonstraciju sile sa ciljem da dođemo vozilom po djecu, pri čemu bi mnogi željeli ući neposredno do ulaza u školu.

Istodobno je korištenje određenih aplikacija, kao što su vremenske prognoze, koje su objektivno za dan, 11. 3. 2024. godine najavile olujno nevrijeme,  doprinijele  odluci  većine da vozilima dođu po djecu, bez da su pokušali da se organizuju na bazi komšiluka ili grupa školskih drugova, pa da se na navedenu lokaciju dođe sa manje vozila, a postigne isti efekat.

Potpisnik ovih redova, kao i sigurni smo i većina vaš čitatelja, pamti vrijeme kada je bez razmišljanja grupa školskih drugova nesmetano ulazila u vozilo jednog roditelja i vozila se do kuće. Naravno, ostaje i onaj aspekt koji se manifestuje samo i isključivo na lokaciji gdje se pojedinac osjeća najkomotnije, a to je ono ,,na svom”.

Tako su pojedinci, bez obzira na činjenicu da su svi u istoj ulozi ,,prevoza svoje djece” pozivali dežurni broj policije zapovjedno se obraćajući zahtjevom, da se saobraćaj mora hitno deblokirati, zanemarujući činjenicu da su i oni dio problema jer se nalaze sa svojim vozilom u istoj toj gužvi.

Istodobno isti većinom bez problema prihvataju vožnju sa velikim ograničenjima (npr. relacija Stup-Marindvor, u dužini od 7 km, se u određenim dijelovima dana vozi duže od 70 minuta i to je postalo opće prihvatljivo). Ali, kod kuće je uvijek najgore.

Što se tiče onih koji su u tom mikro trenutku imali namjeru nastaviti kretanje dalje ulicom Musala prema ulici Gornje polje, ostaje konstatacija kako je do ulice Gornje polje i u tom trenutku bila nesmetano prohodna komunikacija ulicom Donje polje.

Na kraju ističemo kao pojedinačan, a ništa manje bitan razlog jednostavno nedostatak strpljenja kod većine, koji može biti uzrok mnogo većim problemima.”

NK: Da li policija planira poduzimanje nekih mjera kako bi se olakšao saobraćaj i spriječilo blokiranje puta?

“Napominjemo da i pored svega, u predmetno vrijeme nije registrovana niti jedna saobraćajna nezgoda niti je prijavljen niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, a učenici su ipak bili najmanje ugroženi, jer su većinom smješteni u automobile.

Posebno ističemo činjenicu da Policijska stanica Konjic u nekim ranijim prilikama nikada nije zaprimila, niti na bilo koji drugi način evidentirala informacije o sličnim zastojima u saobraćaju, a kako je navedeno u vašem aktu, te da se i u ovom slučaju niie radilo ni o kakvoj blokadi puta, jer to u potpunosti ima drugo značenje.

Kao odgovor na treće pitanje ističemo da će policijski službenici i u predstojećem periodu, u skladu sa mogućnostima i kapacitetima biti raspoređivani na naprijed navedenim ulicama grada sa ciljem bezbjednog dolaska i odlaska učenika u školu.”

Zajedno za sigurniju školu: Portal novikonjic.ba poziva na saradnju

Portal novikonjic.ba neprestano teži otkrivanju i rješavanju problema u našoj zajednici. Ovaj tekst o saobraćajnoj gužvi kod škole samo je primjer naše proaktivne uloge.  Nastavit ćemo pratiti situaciju i izvještavati o svim novostima i potencijalnim rješenjima.

Vjerujemo u snagu saradnje i aktivnog sudjelovanja naših čitatelja.  Stoga vas pozivamo da nam se obratite svojim mišljenjima, iskustvima i idejama vezanim za ovaj problem.  Možete nam se javiti na email adresu [novikonjic@gmail.com]

Pozivamo i sve roditelje i ostale sudionike u saobraćaju da se aktivno uključe u pronalaženje rješenja. Razmotrite opcije poput carpoolinga (zajedničko vođenje djece – podrazumijeva situaciju gdje se više djece iz iste škole ili obližnjeg komšiluka vozi zajedno u jednom automobilu. Roditelji se na taj način izmjenjuju u ulozi vozača, što smanjuje broj automobila na putu i troškove za sve učesnike) ili organiziranje “pješačkih zona” u blizini škole (podrazumijeva stvaranje sigurnog i od automobila odvojenog prostora gdje se djeca mogu kretati pješice prije i poslije nastave) itd.

Zajedničkim snagama možemo osigurati sigurnije i ugodnije okruženje za sve učenike.

Slični članci

Back to top button