BiHDruštvoKonjicKulturaSvijetVijestiZanimljivosti

Jablaničke fotografije na zidovima japanskih institucija

Jablanica, 3. marta 2024. – Sejo Ivković, mladić iz Jablanice, imao je jedinstvenu priliku da tokom protekle sedmice posjeti Japan kao dio programa “Zapadni Balkan susreće Japan: Most ka budućnosti” (MIRAI 2023) Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Tokom svog boravka, Ivković je bio gost Ministarstva vanjskih poslova Japana, JICE, Univerziteta Sophia u Tokiju i Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi. On je tom prilikom domaćinima uručio i fotografije svog grada Jablanice, koje će od sada krasiti zidove ovih institucija.

Ivković je sa ostalim učesnicima iz zemalja Zapadnog Balkana razgovarao sa japanskim predstavnicima o regionalnoj saradnji, bilateralnim odnosima Japana i zemalja regiona, kulturnim i društvenim razlikama, kao i o pomirenju nakon Drugog svjetskog rata, s posebnim fokusom na atomski napad na Hirošimu.

“Vjerujem da zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga naučiti iz japanskog iskustva u oblasti tehnološkog napretka, kvaliteta života, pomirenja i drugih sektora,” izjavio je Ivković.

On se zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova Japana i Regionalnom uredu za saradnju za omladinska pitanja (RYCO) na pruženoj prilici.

Slični članci

Back to top button