DruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijesti

Pozitivne vijesti iz Vlade HNK: Od uklanjanja prepreka za solarne objekte do poboljšanja zaštite od požara

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je na sjednici donijela niz odluka koje će direktno poboljšati život građana i razvoj kantona. Evo kratak pregled najznačajnijih:

Energija:

  • Otvoren put za solarne objekte: Uklonjene su prepreke za izgradnju više fotonaponskih elektrana na području Pologa kod Mostara, čime se HNK približava cilju povećanja udjela obnovljivih izvora energije.

Saobraćaj:

  • Bolja koordinacija za sigurnije ceste: Ministarstvo saobraćaja i veza će sarađivati sa MUP-om na razmjeni podataka o saobraćajnim nesrećama, što će omogućiti brže sanacije oštećenja i rješavanje crnih tačaka.

Pravosuđe:

  • Jedinstveni kolektivni ugovor za pravnike u FBiH: Vlada podržava pregovore za jedinstveni kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti, čime će se urediti njihov status i poboljšati zaštita radnih prava.

Životna sredina:

  • Više novca za zaštitu okoliša: Fond za zaštitu okoliša HNk će se usmjeriti na finansiranje sanacije otpada, kao jednog od najvećih ekoloških problema u kantonu.

Poljoprivreda:

  • 4,5 miliona KM za poticaje: U 2023. godini je podržano 4.630 klijenata u poljoprivredi, čime je osigurano daljnje razvijanje ove važne grane privrede.

Sigurnost:

  • Intenziviranje razminiranja: Vladine službe su u protekloj godini uspješno očistile kantonalno područje od neeksplodiranih ubojitih sredstava, čime je poboljšana sigurnost građana.
  • Procijena ugroženosti od požara: Donosi se plan za sistematsko poboljšanje zaštite od požara, uključujući uredbu propisanih aparata u zgradama, hitne propise u šumarstvu i sanaciju odlagališta otpada.

Ovo su samo neke od pozitivnih vijesti iz Vlade HNK. Uz njih, Vlada je donijela i niz drugih odluka koje će doprinijeti razvoju Kantona i poboljšanju života njegovih građana.

Slični članci

Back to top button