DruštvoHercegovinaVijesti

Sutra u Mostaru protestna šetnja sindikata

Protestna šetnja Koordinacije sindikata korisnika Budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održat će se kako je i najavljeno u utorak, 20. februara, u Mostaru, uprkos pritisku kojim su, kako tvrde sindikalisti, izloženi članovi Koordinacije.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić izjavio je kako pojedini direktori škola zbunjuju svoje zaposlenike tvrdnjama da je protest nelegala,n te ih pozivaju da ne izađu na sutrašnje protestno okupljanje.

“To je temeljno, ustavno i ljudsko pravo koje je zagarantirano svim svjetskim i evropskim poveljama. Ni jedan zakon nije iznad toga i to niko ne može zabraniti. Sve ovo što pojedini direktori rade je protuzakonito i ne bi se smjeli ovako ponašati. Pozivamo ministra Velagića da se uozbilji i počne socijalni dijalog sa sindikatima, a ne da vrši pritisak na ovako lukav i bezobrazan način. Iako oni šalju dopise da je ovaj štrajk nelegalan, da na to nemamo pravo i da su oni sve svoje obaveze ispunili, mi ostajemo pri svome. Protest počinje u 12.30 ispred Kantarevca, a nakon toga protestna šetnja ide trasom Bulevar – Rondo – zgrada Vlada HNK-a”, kazao je Milić.

Iz Koordinacije budžetskih korisnika, među ostalim, traže povećanje plata, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje konkursa na neodređeno, donošenje novih pedagoških standarda uz suglasnost sindikata, te donošenje novih zakona i pravilnika.

(Fena)

Slični članci

Back to top button