DruštvoKonjicVijesti

Konjic potpisao Akcioni plan za društvenu koheziju i Protokol o pojavi incidenata motivisanih mržnjom

Jučer je gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić potpisao Akcioni plan za društvenu koheziju zajednice za period 2024-2026. godine Grada Konjica i Protokol o postupanju u slučajevima pojava incidenata motivisanih mržnjom.

Potpisivanju Akcionog plana i Protokola prisustvovala je Aida Premilovac Zaklan, službenica za domokratski razvoj Ureda Misije OSCE-a u Mostaru.

– Saradnja koju smo imali u proteklom periodu sa predstavnicima OSCE-a rezultirala je potpisivanjem ovih značajnih dokumenata. Aktivnosti koje smo već provodili također su bile koordinirane sa OSCE-om, bez obzira što nismo imali potpisane protokole i odluke. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti. Drago mi je da smo formalno pravno ipak ovaj dio završili i zaokružili. Želja nam je da u narednom periodu bude što manje tih pojava, ali naravno treba biti preventivnog djelovanja, kao što smo to već i do sada radili. Želim da pozovem sve, a naročito u Gradskoj upravi, preduzeća i javne ustanove, da se u skladu sa Protokolom i ponašaju – kazao je gradonačelnik Ćatić zahvaljujući se OSCE-u na podršci i saradnji.

– S velikim zadovoljstvom mogu istaći da smo okončali jednu vrlo važnu fazu u saradnji s gradonačelnikom, civilnim sektorom i s predstavnicima službi Grada Konjica. Konjic je prva sredina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja je potpisala Akcioni plan i Protokol i ovom prilikom čestitam Gradu Konjicu na opredijeljenosti da zajedno sa svim svojim stanovnicima radi dalje na principima telorancije, suživota, solidarnosti i sličnih tema, koje su predviđene Akcionim planom – naglasila je Aida Premilovac Zaklan tokom susreta sa gradonačelnikom Ćatićem i saradnicima.

Grad Konjic

Slični članci

Back to top button