BiHDruštvoKonjicMagazinSportSvijetVijestiZanimljivosti

Srebrna medalja za konjički dvostruki talent: Xhonatan Zenelaj sjaji na atletskoj sceni!

Konjički atletičar, 17-godišnji Xhonatan Zenelaj, dokazao je svoju sportsku izvrsnost osvojivši srebrnu medalju na Pojedinačnom prvenstvu Albanije u atletici, održanom 4. februara 2024. godine.

Iako je tek prije dvije godine počeo aktivno trenirati atletiku u sarajevskom Atletskom klubu Novi Grad, već je ostvario značajne rezultate, potvrđujući svoj talent i brzinu na 60m utrci sa fantastičnim vremenom od 7.17 sekundi. Time je oduševio ne samo Konjic, nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Zenelajev sportski put nije započeo na atletskoj stazi, već na šahovskoj ploči. Kao član konjičkog šahovskog kluba “Igman”, bio je dvostruki viceprvak Federacije BiH u šahu do 10 godina i tri puta se penjao na pobjedničko postolje u kategoriji od 8 do 12 godina. Njegov mlađi brat Samuel čak nosi titulu jedinog konjičkog šahovskog majstora FIDE. Međutim, atletiku je otkrio na Konjičkom ceneru 2021. i 2022. godine, i zaljubio se u brzinu i dinamiku trčanja.

Srebrna medalja na nacionalnom prvenstvu predstavlja značajno priznanje za Zenelajevu odlučnost i predanost. Ovaj rezultat ga svrstava u sam vrh mlade albanske atletike i daje mu dodatnu motivaciju da nastavi treninge i pokaže svoj potencijal na međunarodnoj sceni. Nema sumnje da će Xhonatan Zenelaj, šahovski talent i sadašnji atletski dragulj, nastaviti da oduševljava svojim uspjesima i ponosno nosi ime Konjica i Bosne i Hercegovine u svijetu sporta.

Slični članci

Back to top button