BiHDruštvo

Nakon akontativnog povećanja penzija u FBiH od pet posto, koliko će povećanje biti u aprilu?

Penzioneri se pitaju da li se uopće zna za koliko će biti povećane penzije 15. aprila, ako je sada akontativno pet posto.

Oni su sebi povećali plaće za 400 KM, 500 KM

– Neprestano spominju aktontativno povaćenje. Zna se šta je akontacija, to je isplaćivanje unaprijed. Je li tih pet posto sve što će nam isplatiti u ovoj godini a sebi su u Vladi Federacije BiH povećali plaće za 400 KM i 500 KM?

Nama treba da je dovoljno tih 20-30 KM a njima nije više hiljada KM koliko primaju uz benefite fotelja na koje su zasjeli pa su sebi još povećali.

Osim toga, prošle godine u ovo doba, kada je premijer bio Fadil Novalić, penzije su nam povećane akontativno za 11,1 posto i plus u aprilu i poslije toga. U RS-u su penzije povećane za 9,2 posto, samo ovdje pet posto – ogorčeni su penzioneri.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nam je rečeno kako je rano govoriti o tome koliko procenata nakon akontativnog povećanja sada u januaru, ostaje kod redovnog usklađivanja u aprilu.

– Pa ne zna se jer još nisu objavljeni službeni podaci. Koliko tačno, znat ćemo kada budu poznati pokazatelji. Ono što se bude isplaćivalo u maju razlika će biti od januara – rekao nam je Tomislav Kvesić portparol Zavoda PIO FBiH.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem članom Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH

Insistirat ćemo na 13. penziji

– U budžetu su za povećanje penzija predvidjeli 317 miliona KM. Pored ovih sadašnjih pet posto računamo i na povećanje penzija za nekoliko posto i 15 aprila. I ta razlika će biti isplaćena od januara – govori nam Trakić.

Dodaje kako još nisu dobili povratnu informaciju iz Vlade FBiH o njihovom zahtjevu za isplatu 13. penzije u iznosu od po 640 KM.

– I mi preživljavamo udar inflacije i ako Vlada sebi može povećati primanja treba i nama da se pomogne jer smo mi pretrpjeli najviše. Insistrat ćemo na tome, na 13. penziji – poručio je Trakić podsjetivši kako se ove godine održavaju lokalni izbori u našoj zemlji.

Faktor

Slični članci

Back to top button