BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Sprema se štrajk prosvjetnih radnika širom FBiH: Profesori odlaze u penziju s manje od 1.000 KM, loše je…

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine održat će danas Skupštinu nakon koje će biti poznat termin štrajka u srednjim školama i ustanovama kulture FBiH. Razloga za štrajk je mnogo, izjavila je za Faktor potpredsjednica za srednje obrazovanje.

U većini kantona vlade ne žele pregovarati o povećanju plaća od Nove godine. U nekim kantonima pregovori nisu ni počeli, dok su u nekim “zapeli”.

– Tamo gdje se pregovara još nemamo ništa konkretno, a negdje pregovori nisu ni početi. Jedino se u Kantonu Sarajevo vode intenzivni razgovori. Svima ostalim, KS je nedostižan po mnogo čemu, pa i po tome – kazala nam je Čomić.

Među problemima je navela donošenje Pedagoških standarda i normi bez uključivanja ovog sindikata, problem penzionisanja, kao i izuzetno težak položaj prosvjetnih radnika u nekim kantonima.

– Neke kategorije imaju benificirani radni staž i povoljnije uvjete penzionisanja. Naši ljudi odlaze u penziju sa manje od 1.000 maraka, barem je tako u mom Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U drugim kantonima je još lošije. Izuzetno je težak položaj prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu gdje je plaća niža od prosječne u Federaciji. Da jedan profesor u srednjoj školi ima niže od toga zaista je sramota. To su sve razlozi za štrajk, taj cjelokupni odnos vlasti prema prosvjeti i kulturi – kazala je Čomić.

Na današnjoj Skupštini bit će govora o konkretnim terminima štrajka. Čomić podsjeća kako su pred Novu godinu u HNK imali i štrajk upozorenja i proteste, ali da ništa nisu postigli.

– Sada se dogovaramo da u cijeloj Federaciji istovremeno barem na sat – dva održimo zajednički štrajk upozorenja – kazala je Čomić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Admir Šuvalić izjavio je prošle sedmice za Faktor da su pregovori u KS toku te da je protokolom predviđeno da budu završeni 26. januara, odnosno u petak.

– U slučaju da se dogovorimo, odustajemo od najavljenog štrajka i protesta. Imamo svoje zahtjeve i nadamo se pozitivnom ishodu – kazao nam je Šuvalić.

Kako je istakao, minimalni iznos povećanja koje traže je 10 posto na koeficijent.

– Povećanje plaće zavisi od pozicije budući da imamo 23 platna razreda. Neko će dobiti povećanje od 30, a neko od 160 maraka. Recimo, plaća profesora u srednjoj školi će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora biti veća za 140 do 160 maraka – kazao je Šuvalić.

Faktor

Slični članci

Back to top button