DruštvoHercegovinaKonjicNVOVijestiZanimljivosti

Konjičke organizacije jačaju kapacitete uz podršku Instituta za mlade KULT i USAID

Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva, uz podršku Misije USAID-a u BiH, organizovao je u Konjicu prezentaciju “Predstavljanje alata za procjenu i jačanje organizacijskih kapaciteta”. Prezentacija, dio programa “Snaga lokalnog”, okupila je predstavnike udruženja i organizacija iz Konjica i okolnih mjesta, transformirajući ih u proaktivne agente promjene koji doprinose boljem društvu za sve.

Učesnici su se upoznali s alatima KULT/POK i KULT/POP, koji im pomažu da procjene i poboljšaju organizacijske kapacitete, razviju napredne kompetencije, postignu širi učinak i poboljšaju eksternu komunikaciju i vidljivost.

FOTO: Kult

Selma Šljivo, stručna saradnica Instituta KULT, objasnila je da program “Snaga lokalnog” trenutno obuhvata 32 organizacije iz BiH, a plan je da se do kraja godine uključi još nekoliko. Organizacije primaju različite obuke, edukacije, susrete i umrežavanja, kao i tehničku podršku prema potrebi.

Danijela Kegelj iz Udruženja “Vedri osmijeh” iz Mostara istakla je značaj praktičnog dijela edukacije i naglasila važnost prisustva na ovakvim radionicama. Žana Alpeza, predsjednica Udruženja “Pravi put” iz Gruda, dodala je da im radionica pomaže u pristupu radu kroz društvenu odgovornost i financijsku administraciju. Konjičanka Azra Mezit, članica Udruženja mladih “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK), “Vijeća mladih grada Konjica” i udruženja “Andalus” smatra, da joj je učešće veoma korisno za poboljšanje organizacijskih kapaciteta i bolje funkcionisanje udruženja.

Radionice će se u narednim danima održati i u Širokom Brijegu, Bijeljini, Prijedoru i Trebinju, transformirajući još mnoge organizacije u proaktivne agente promjene za bolje sutra.

Stabilna i jaka omladinska NVO nije samo platforma za druženje i razvoj mladih, već proaktivni agent promjene koji doprinosi boljem društvu za sve. To može uključivati:

  • Poticanje mladih na aktivno građanstvo i uključivanje u demokratske procese.
  • Razvoj liderstva i vještina mladih za doprinos na različitim društvenim nivoima.
  • Promovisanje tolerancije, razumijevanja i međukulturalnog dijaloga.
  • Borbu protiv diskriminacije i nepravde.
  • Zaštitu životne okoline i promovisanje održivog razvoja.

Slični članci

Back to top button