BiHKonjicPolitikaVijesti

AKTUELNO U KONJICU Nikšić: Nisam optimista da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona

Ne može utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik, rekao je.

Dnevni avaz

U Konjicu se danas održava redovni sastanak predsjednika stranaka trojke.

Izjavu za medije je dao predsjednik SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić. On se osvrnuo na izjave visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u vezi s tehničkim izmjenama Izbornog zakona, koji je kazao da je domaćim političarima dao još jednu šansu do kraja sedmice ili će nametnuti rješenje.

Nikšić je kazao da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika.

– Za nas je Dan D sjednica Doma naroda PSBiH na kojem treba da se potvrdi ili ne potvrdi zakon koji je dobio podršku Predstavničkog doma. Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik. Činjenica je da mi sa svojim partnerima razgovaramo i o Izbornom zakonu i pokušat ćemo pronaći rješenje koje je prihvatljivo za sve – rekao je.

Podsjeća da su ograničeni rokovi zbog izbora koji se održavaju u oktobru te da bi zbog toga set koji se tiče integriteta izbornog procesa trebao biti urgentan. 

– Kada je u pitanju provođenje odluka sudova, to i nije toliko aktuelno ove godine i na lokalnom nivou – kazao je Nikšić.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button