BiHDruštvoHercegovinaPrivredaVijesti

Javna rasprava o Studiji uticaja na okoliš za kamenolom u naselju Kuti

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je za 18. 1. (četvrtak) zakazalo javnu raspravu o Studiji uticaja na okoliš za kamenolom u naselju Kuti. Javna rasprava će se održati u četvrtak sa početkom u 12:00h u Velikoj sali Javne ustanove Kulturni centar Mostar – Sjever, Potoci bb, te je otvorena za javnost.

Planirana javna rasprava se odnosi na izrađenu Studiju uticaja na okoliš za kamenolom u naselju Kuti i obavezni je dio obnovljenog postupka za izdavanje okolinske dozvole. Naime, okolinska dozvola se ne može izdati ukoliko Studija uticaja na okoliš pokaže da kamenolom u naselju Kuti predstavlja opasnost za mještane.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Mostara je krajem 2022. godine donijelo zaključak kojim se obavezuje da će odmah po završetku sudskog spora u vezi kamenoloma Kuti, ako bude donesen u korist udruženja Kuti, pokrenuti proceduru skidanja majdana Kuti iz Prostornog plana Grada Mostara. Nakon toga je Kantonalni sud u Sarajevu 26.01.2023. godine poništio Okolinsku dozvolu za otvaranje kamenoloma, odnosno utvrdio da ona nije izdata u skladu sa zakonom. Međutim, Gradsko Vijeće Grada Mostara tvrdi da tek nakon ponovljenog postupka i donesene konačne sudske presude može pristupiti pokretanju procedure koja se u zaključku navodi.

Dragi sugrađani, ovo je prilika da da zajedno kažemo: „NE SMIJEMO DOZVOLITI OTVARANJE KAMENOLOMA NA SAMO 137 M OD NAŠIH KUĆA!“, poručili su aktivisti građanske inicijative “Kuti”.

Slični članci

Back to top button